c S

V Adlešičih uradno odprli energetsko sanirano podružnično osnovno šolo

05.02.2018 13:36 Adlešiči, 05. februarja (STA) - V Adlešičih so danes uradno odprli energetsko sanirano podružnično osnovno šolo, ki deluje v okrilju črnomaljske Osnovne šole Loka. Omenjena energetska sanacija je brez davka stala nekaj manj kot 220.000 evrov. V navedeni znesek je vštet strošek projektne dokumentacije, občina se je sanacije lotila z denarno podporo ministrstva za infrastrukturo.

Po podatkih črnomaljske občine so se omenjene energetske prenove lotili s pomočjo denarja, ki so ga dobili na razpisu za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin.

V adlešiški šoli so sicer zamenjali vse stavbno pohištvo in senčila, uredili so strešno prezračevanje, zamenjali strešno kritino in streho ter stavbni ovoj toplotno izolirali.

Med tehnološkimi posegi so navedli vgradnjo termostatskih ventilov na grelnih telesih, prenovo kotlovnice, ki je nadomestila kotel na kurilno olje z zunanjo toplotno črpalko, in vso pripadajočo strojno inštalacijsko opremo, ki so jo na novo povezali z vršnim plinskim kondenzacijskim kotlom. Na mesto cisterne za kurilno olje so vkopali novi plinohram.

Občini Črnomelj je sicer ministrstvo za infrastrukturo po predlanskem javnem razpisu za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin odobrilo nekaj manj kot 650.000 evrov nevračljive podpore. Pogodbena vrednost celotnega občinskega projekta energetske sanacije brez davka znaša nekaj manj kot poldrugi milijon evrov.

Občina je skupaj s partnersko družbo Petrol, ki jo je izbrala z javnim razpisom za podelitev koncesije, energetsko sanirala sedem občinskih stavb, so še sporočili s črnomaljske občine.

Podružnično šolo Adlešiči v tekočem šolskem letu obiskuje 33 učencev. Pouk poteka v 1. razredu samostojno, v 2. in 3. ter v 4. in 5. razredu pa kombinirano.

V Adlešičih so sprva poučevali v lesenem hramu na farovškem vrtu, leta 1860 so končali gradnjo prve šole, ki je sčasoma postala pretesna. Novo šolsko poslopje so zgradili leta 1914.

Med drugo svetovno vojno so novo šolo zasedli italijanski vojaki, po kapitulaciji Italije se je vanjo vselila partizanska bolnica Karlovškega odreda. Leta 1994 so jo požgali Nemci. Požgano šolo so po vojni začeli obnavljati in jo leta 1954 dokončno obnovili. Adlešiška šola je bila nato prenove deležna še med letoma 1992 in 1993. Leta 1989 je postala podružnična šola.

Današnje odprtje je sodilo v okvir prireditev ob črnomaljskem občinskem prazniku.