c S

Objavljen tudi razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje

02.02.2018 08:51 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes objavilo tudi razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2018/2019. V primerjavi s prejšnjim študijskim letom je za študente višjih šol ponujenih manj vpisnih mest, skupaj 11.854.

Prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje je razpisalo 47 višjih strokovnih šol, in sicer 28 javnih in 19 zasebnih, od tega dve s koncesijo.

Za redne študente je v javnih in šolah s koncesijo razpisanih 4110, za izredne pa 3735 vpisnih mest. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki razpisujejo še 4009 vpisnih mest, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu.

Kot so napovedali, bosta na višjih strokovnih šolah informativna dneva v petek, 9. februarja, in v soboto, 10. februarja. Kandidati pa se lahko prijavijo v dveh prijavnih rokih, in sicer od 6. februarja do 30. marca ter od 27. do 31. avgusta.

Višješolska prijavna služba bo do 20. julija kandidate, ki so se za vpis prijavili s prvo prijavo, pisno seznanila z izidom izbirnega postopka. Vpis izbranih kandidatov bo potekal do 21. avgusta. Podatki o prostih mestih za drugi prijavni tok pa bodo objavljeni 24. avgusta na spletnih straneh višješolske prijavne službe in višjih strokovnih šol.

Kdor je bil že tri leta vpisan v študijski program visokega šolstva, se ne more vpisati v redni študij v višjem strokovnem izobraževanju. Prednost pri vpisu imajo namreč kandidati, ki pred tem še niso bili vpisani v redni študij v višjem strokovnem ali visokošolskem izobraževanju.

Za študijski program Balet, Fotografija, Medijska produkcija, Oblikovanje materialov ali Organizator socialne mreže, je treba poleg splošnih pogojev opraviti še preizkus posebne nadarjenosti oz. psihofizične sposobnosti. Preizkusi bodo potekali od 26. junija do 6. julija.

Hkrati z razpisom za vpis v višje strokovno izobraževanje je objavljen tudi razpis za sprejem študentov višjih šol v dijaške domove. Na voljo je na spletnih straneh ministrstva in Višješolske prijavne službe.