c S

Z Nefiksovim kariernim dnevom do poklica in kariernega razvoja

01.02.2018 08:32 Ljubljana, 01. februarja (STA) - V organizaciji Zavoda Nefiks po srednjih šolah poteka že tretji vseslovenski Nefiks karierni dan z osrednjim dogodkom v predsedniški palači. Tam bo mlade sprejel častni pokrovitelj, predsednik republike Borut Pahor. Namen dogodka je mladim sporočiti, da je študij le pot in ne cilj, so v sporočilu za javnost zapisali v zavodu.

Na srednjih šolah po vsej Sloveniji bodo danes potekale raznolike dejavnosti na temo kariernega razvoja - delavnice, pogovori z delodajalci in nekdanjimi dijaki njihovih šol, ki so sedaj uspešni v svojih poklicih, pa tudi svetovanja.

Dijaki se bodo lahko udeležili natečaja za najboljšo misel na temo dneva in tako oblikovali kartico, ki jo bodo natisnili. Dijak Taj je že poslal svojo misel: "Eno življenje - ena prihodnost".

Letošnji osrednji dogodek bo v predsedniški palači, kjer bo dijake Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana nagovoril Pahor. Po nagovoru se bo predsednik pogovarjal s predstavniki poklicev prihodnosti, kot so vodja zadovoljstva v podjetju, programer virtualne resničnosti, digitalni arhitekt, spodbujevalec inovativnih rešitev prihodnosti in inovativni kmetovalec.

Nefiks kariernemu dnevu se bodo pridružila karierna središča republiškega zavoda za zaposlovanje. V Celju, Novi Gorici, Mariboru ter na Ptuju bodo mladim in njihovim staršem na voljo informacije o izbiri izobraževanja in poklicev.

Kordinatorka Nefiks kariernega dne 2018 Veronika Simončič je poudarila, da so že lani in predlani mladi toplo pozdravili karierni dan, zato si želijo, da postane tradicionalen. Šole prepoznavajo veliko potrebo dijakov po takih vsebinah, poleg tega pa so tudi pobudniki ustanavljajoče Mladinske mreže za karierni razvoj, ki bo tematiko še bolj izpostavila, je dodala Simončičeva.