c S

V Podutiku odprli Center montessori

31.01.2018 14:39 Ljubljana, 31. januarja (STA) - V Podutiku danes odpirajo Center montessori, v katerem bo delo nadaljeval Montessori inštitut. Osnovno šolo v tem šolskem letu obiskuje 116 otrok, v četrtek pa se jim bosta pridružili tudi dve skupini vrtca. V Centru montessori pa bodo potekala tudi izobraževanja za odrasle.

Doslej so prostore najemali na različnih lokacijah po Ljubljani, nova stavba pa je bolj prilagojena potrebam otrok, je poudarila ustanoviteljica Melita Kordeš Demšar. "V šoli preživijo velik del dneva celotno svoje otroštvo, zato je pomembno, da imajo prostor za delo, počitek, druženje, hranjenje, stik z rastlinami in živalmi," je zapisala za STA. "Želimo si, da bi to bila dobra poživitev za kraj," je dodala.

V centru montessori se učenci učijo s pomočjo posebnih učnih pripomočkov, ki omogočajo raziskovanje, reševanje težav, učenje z delom. "Oddelki so sestavljeni heterogeno, v njem so običajno otroci različnih starosti, ki se učijo drug od drugega. Učenec spoznava učno snov v lastnem ritmu, sam ali z učiteljevo pomočjo si naredi dnevni ali tedenski delovni načrt," je pojasnila.

Pristop temelji na opazovanjih Marije Montessori. Otrokom omogoča individualizacijo, diferenciacijo, medvrstniško učenje, skupinsko delo, samostojnost pri organizaciji, prehajanju iz prostorov in v naravo.

Gradnjo objekta sta v celoti financirala ustanovitelja Pavel Demšar in Melita Kordeš Demšar iz lastnih sredstev in s pomočjo kredita. Celotna vrednost investicije je 3,3 milijone, sama gradnja pa je stala 2,7 milijone.

Zasebna osnovna šola montessori v centru montessori deluje od leta 2010, ko so bili vpisani v razvid javno veljavnih programov. Vrtec je bil v razvid vpisan 2008, z novim oddelkom pa so ga dopolnili 2012. V Sloveniji je prvi vrtec montessori začel delovati januarja 2002. Sedaj je vpisanih v razvid okoli 20 vrtcev montessori in dve osnovni šoli montessori.