c S

Veliko zanimanja za obisk italijanske osnovne šole v Izoli

29.01.2018 08:26 Izola, 27. januarja (STA) - Osnovna šola z italijanskim učnim jezikom Dante Alighieri iz Izole je pred dnevi obeležila 20 let od vselitve v nove, primernejše prostore. Čeprav gre za izobraževalno ustanovo narodne skupnosti, je hkrati odprta za otroke vseh kultur in narodnosti. V zadnjih letih so tudi zavoljo natalitete odpirali nove oddelke, danes imajo vpisanih 168 učencev.

Gre za šolo z italijanskim učnim jezikom, ki pa deluje skladno s slovenskim šolskim sistemom, s poudarkom na vsebinah, povezanih z italijanskim jezikom in kulturo. Iz dotrajanega in za pouk neprimernega poslopja, kjer je delovala od konca 19. stoletja, se je šola v nove prostore preselila pred 20 leti.

Ob tej priložnosti so pred dnevi pripravili tudi proslavo, ki sta se je med drugimi udeležila italijanski veleposlanik v Sloveniji Paolo Trichilo ter nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je pred dvema desetletjema skupaj s tedanjim italijanskim predsednikom Oscarjem Luigijem Scalfarom tudi slovesno odprl novo šolo.

Kot je ob robu prireditve za STA pojasnila ravnateljica Simona Angelini, gre za šolo italijanske narodne skupnosti in pouk poteka v italijanščini, "odprta pa je vsem otrokom, ki želijo obiskovati naš program".

Zadnja leta šola beleži tudi visok odstotek učencev priseljencev. "Kot vsaka šola v Evropi tudi mi sprejemamo otroke različnih kultur in narodnosti, ki prihajajo iz drugih držav. To je realnost. To je stanje, ki se ponavlja v vsaki šoli tudi že v Sloveniji," je navedla Angelinijeva.

Zanimanje za obisk pouka v izolski osnovni šoli je precejšnje. V tem šolskem letu imajo vpisanih 168 učencev, katerim gre prišteti še 140 vrtčevskih otrok. Dante Alighieri je namreč edini šolski zavod narodne skupnosti, v katerem pod isto streho delujeta tako osnovna šola kot vrtec.

Žal je obilno deževje s poplavami v lanskem letu prizadelo tudi njih. Po besedah ravnateljice je telovadnica še vedno neuporabna, pouk športne vzgoje v njej pa v tem šolskem letu še ne bo mogoč. Angelinijeva se je ob tem zahvalila bližnji Osnovni šoli Vojke Šmuc in srednji šoli Pietro Coppo, ki sta jim ponudili svoji telovadnici v uporabo.

Kot je dodala, občina trenutno zbira ponudbe za položitev novih talnih oblog, zato upa, da bo sanacija pod streho do konca tega šolskega leta.