c S

V desetih letih Informativa zrasla v največji sejem izobraževanja in poklicev

29.01.2018 07:50 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Letošnja Informativa beleži desetletnico. Ob tej priložnosti je zbrane na krajši slovesnosti nagovoril direktor Proeventa Janez Levec. Izpostavil je, da je Informativa v teh letih zrasla v uspešen in največji sejem izobraževanja in poklicev v Sloveniji. "Že prvo leto se nam je pridružilo 128 razstavljavcev, letos jih je z nami več kot 250," pravi.

Ob tem je direktor Proeventa, ki v sodelovanju z Zavodom za izobraževanje, znanost in kulturo Rikus organizira Informativo, Levec spomnil na nastanek prve Informative leta 2008, ko je nastala ideja za celovit dogodek, ki bi predstavljal odgovor na potrebe mladih glede izobraževanja in poklicev. Tako je nastala prva Informativa, vseslovenski predinformativni dan, je dejal.

"Že prvo leto se nam je pridružilo kar 128 razstavljavcev, letos jih je z nami več kot 250. Število obiskovalcev na Informativi in Areni mladih je z dobrih 11.000 v letu 2008 zraslo na več kot 24.000, kolikor jih pričakujemo tudi letos," je poudaril Levec in dodal, da bo danes in v soboto tekla 18. Arena mladih, ki bo pod geslom Aktiviraj se! poskrbela za promocijo aktivnega preživljanja prostega časa mladih.

V imenu Centra za poklicno izobraževanje RS je zbrane nagovoril tudi direktor centra Elido Bandelj, ki je povedal, da z Informativo sodelujejo že vrsto let. Na centru so po njegovih besedah prepričani, da je treba mlade tudi pravilno informirati o poklicih in bodoči karieri ter znati svetovati, kar informativa po njegovih besedah je.

"Naše sodelovanje je zelo hitro preraslo v to, da smo spoznali, da je to mesto, kjer lahko tudi promoviramo odličnost poklicnega izobraževanja. Zato smo tudi začeli z tekmovanjem v Evroskillsih, kjer je letos že šest panog," je dejal in mladim zaželel, da na različnih prireditvah v teh dneh dobijo tiste informacije, ki jim bodo dale "jasne slike, kam v prihodnost se usmerjati".

Goste je v odsotnosti ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak, ki se je opravičila zaradi bolezni, pozdravil še Jurij Snoj, sicer v. d. generalnega direktorja direktorata za trg dela. "Situacija na trgu dela se zelo hitro spreminja. Število brezposelnih je izjemno padlo, število mladih brezposelnih se je celo prepolovilo, kar je dobro," je dejal in dodal, da se spreminjajo tudi delovna mesta.

Medtem ko so naši dedki šli v službo pri osemnajstih in delali 40 let na enem delovnem stroju, se danes po njegovih navedbah hitro vse spreminja, da znanje zelo hitro zastara. Pri tem se mu zdi zelo pomembno, da se zavedamo pomembnosti vseživljenjskega učenja. Za mlade, ki se še učijo, pa je pomembno, da se "naučijo učiti", je dejal in spomnil, da na ministrstvu vsako leto dajo čez 100 milijonov evrov za usposabljanje brezposelnih in zaposlenih v podjetjih.