c S

Še zadnja sodba zaradi izginotja deklice

26.01.2018 10:45 Slovenj Gradec, 26. januarja (STA) - Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je Natalijo Markač zaradi protipravnega odvzema koroške deklice obsodilo na dve leti zapora. Sodba še ni pravnomočna, pišeta Večer in Dnevnik. To je zadnja sodba na slovenjgraškem sodišču v tej zadevi, poroča Večer, po informacijah Dnevnika pa eno obtožbo v tej zadevi obravnava še ljubljansko sodišče.

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je v sicer medijsko odmevnem primeru več kot leto dni pogrešane koroške deklice sodbo nekdanji sodelavki Svetovalnice Akcija! Nataliji Markač izreklo oktobra lani. To sojenje je na slovenjgraškem sodišču potekalo za zaprtimi vrati, so pa na sodišču za časnik Večer potrdili, da v povezavi s to zadevo ne vodijo več nobenega postopka.

Slovenjgraško sodišče je zaradi protipravnega odvzema deklice tako skupno obsodilo šest ljudi, in sicer še očeta deklice, dedka in babico po očetovi strani ter sodelavca Svetovalnice Akcija! in njegovo ženo.

Po poročanju časnika Dnevnik se je med obtoženimi znašla tudi zastopnica društva za zaščito pravic otrok in mater samohranilk Ostržek Boža Plut. Primer je s slovenjegraškega okrožnega sodišča romal na ljubljansko, pregon pa so prav tako prevzeli ljubljanski tožilci. Kot so za Dnevnik pojasnili na tožilstvu, obravnava zoper Plutovo še ni bila razpisana.

Deklica s Koroške je bila po sporu med staršema pogrešana od marca 2011 do konca marca 2012, mama pa deklice ni videla od oktobra 2010 do 28. marca 2012, ko so takrat petletno deklico skupaj z babico po očetovi strani izsledili v Ljubljani in jo nato predali dekličini mami.