c S

Mladi slovenski taborniki na zimski orientaciji v Mariboru

26.01.2018 07:10 Maribor, 26. januarja (STA) - Mariborski taborniki iz rodu Miloša Zidanška bodo danes in v soboto gostili jubilejno 20. zimsko orientacijsko tekmovanje, ki bo potekalo na Osnovni šoli bratov Polančičev, s čimer se tekmovanje po desetletju znova vrača v Maribor. Prijavljenih je 43 ekip, sedem več kot lani, skupaj bo sodelovalo 230 tabornikov iz vse Slovenije.

Kot so poudarili organizatorji, je zimsko orientacijsko tekmovanje eno od pomembnejših orientacijskih tekmovanj v državi. Tekmovanje poteka v ekipah, v treh starostnih kategorijah. Tekmovalci so stari od 12 let naprej, zgornje omejitve ni. Največ prijav je v starostnih kategorijah od 12 do 15 let in od 16 do 21 let.

Sicer pa bo tekmovanje potekalo v dveh delih. Uvodni dan bo namenjen teoretičnemu delu, na katerem bodo tekmovalci preizkusili svoje znanje topografije. Test sestavljajo štiri kratka vprašanja taborniške in geografske narave, taborniki se bodo morali dokazati v risanju topografskih znakov, po pisanju testov pa se bodo lahko preizkusili še v tradicionalnih karaokah.

Sobotno dopoldne bo namenjeno praktičnemu delu tekmovanja. Na 15 kilometrov dolgi poti bodo morali tekmovalci s pomočjo zemljevida najti kontrolne točke, kjer se bodo spopadali z novimi izzivi. Preizkušali se bodo v signaliziranju kratkega sporočila v Morsejevi ali Winklerjevi abecedi, skici terena, kjer bodo morali narisati enostavno sliko nekega področja s ptičje perspektive, metanju kepe v cilj in podobno.

"S tekanjem po naravi z nič več kot kompasom in zemljevidom bodo mladi tekmovalci dobili več kot le nov našitek za kroj. Tekmovanje ni le priložnost, da obnovijo znanja, predstavlja tudi priložnost, da bolje spoznajo samega sebe," je pojasnila predstavnica mariborskega taborniškega rodu Miloša Zidanška Brina Kos.

Omenjeni taborniški rod je eden od tistih z najdaljšo tradicijo v Mariboru. Neprekinjeno deluje že od decembra 1959. Sodeluje z dvema osnovnima šolama ter številnimi mladinskimi organizacijami v mestu in šteje okoli 100 članov. Kot poudarjajo, orientacijska tekmovanja mladim omogočajo druženje, rekreacijo, večje zaupanje vase in svoje odločitve, kot tudi oddih od stresnih šolskih klopi.