c S

Kranjska občina načrtuje javno-zasebno partnerstvo tudi za vrtec Bitnje

25.01.2018 13:55 Kranj, 25. januarja (STA) - Kranjski mestni svetniki so na sredini seji razpravljali o predlogu kranjskega župana Boštjana Trilarja in mestne uprave o izgradnji novega vrtca v Bitnjah prek javno-zasebnega partnerstva. Svetniki so lani na tak način že podprli izgradnjo telovadnice v Stražišču, odločanje o gradnji vrtca pa so zaradi želje po dodatnih pojasnilih preložili.

Kranjski župan Boštjan Trilar in mestna uprava sta v zadnjih letih pripravila več projektov, ki bi jih občina izpeljala s pomočjo zasebnega partnerja. "Občina potrebuje veliko stvari, sredstva pa so vedno bolj omejena in nič ne kaže, da se bo stanje izboljšalo, zato vedno znova iščemo nove vire financiranja," je v današnjem pogovoru z novinarji dejal Trilar.

Financiranje prek javno-zasebnega partnerstva je sicer za občino dražje, kot če bi gradnjo financirala iz lastnih sredstev ali prek zadolževanja, vendar kot pravi Trilar, občina teh možnosti nima. V proračunu sredstev za gradnjo novega vrtca, ki bi stala 1,6 milijona evrov, ni. Zadolževanje, ki je omejeno, pa bo občina izkoristila za izvedbo projektov, ki so sofinancirana iz evropskih in državnih sredstev.

Gradnja vrtca Bitnje vključno z desetletnim upravljanje in vzdrževanjem bi občino prek javno-zasebnega partnerstva stala dva milijona evrov. Svetniki pa se o tem še niso dokončno izrekli. Na sredini seji so želeli vedeti, ali je mestni svet res izčrpal vse druge možnosti, vključno z iskanjem koncesionarja. Tega je občina že iskala, a se je izkazalo, da koncesionarski model ne zdrži gradnje, ampak samo najem.

Svetniki so po razpravi predlagali, da točko premestijo na naslednjo sejo in se o njej predhodno dodatno pogovorijo. Trilar sicer ocenjuje, da se do naslednje seje ne bo nič bistveno spremenilo, saj je uprava svoje delo dobro opravila in izčrpala druge možnosti. "Bodo pa verjetno potrebna dodatna pojasnjevanja svetnikom na kolegiju, da se bodo še oni v to prepričali," je dejal župan.

Nato bodo morali le pretehtati, ali je nov vrtec res potreben. "Raziskave demografskih trendov kažejo, da bodo potrebe po vrtcih v naslednjih desetih letih še rasle, za to področje pa še posebej, ker se je zaprl en oddelek v Žabnici. Že leta 2019 rabimo najmanj šest oddelkov," je pojasnil Trilar in dodal, da obstoječi objekt vrtca niti po prostoru niti po kakovosti bivanja ni ustrezen.

Če se bodo svetniki na februarski ali marčevski seji odločili za izgradnjo vrtca v javno-zasebnem partnerstvu, bo vrtec še vedno mogoče zgraditi letos. Gre namreč za modularno gradnjo, čas postavitve pa je pet mesecev.

Vprašanje, ki se postavlja ob še enem javno-zasebnem partnerstvu, je, ali je to za občino v prihodnjih letih finančno vzdržno. Trilar je zagotovil, da vsekakor je. "Vse kar delamo, vemo, da lahko odplačamo," je poudaril in zagotovil, da z vsemi simulacijami in izračuni pazijo, da občina ne gre prek svojih zmožnosti.

Tudi če bo v prihodnje šla še v načrtovano javno-zasebno partnerstvo za avtobusni terminal, po županovih besedah ni nikakršne bojazni. V zvezi s tem projektom občini, ki išče partnerja na območju celotne EU, kaže celo zelo dobro. Trenutno čakajo na morebitno odobritev projekta na evropski banki za razvoj, je pojasnil.