c S

Danes stavka okoli 30.000 javnih uslužbencev

24.01.2018 15:16 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Po oceni vodje stavkovnih odborov Jakoba Počivavška je današnja stavka dela javnega sektorja skupaj s protestnim shodom pred vlado "zelo jasno sporočilo vladi, da se je treba začeti pogovarjati in iskati rešitve". Stavke se udeležuje okoli 30.000 javnih uslužbencev, na shod v Ljubljano pa jih je prišlo med štiri in pet tisoč, je dejal za STA.

Kot je pojasnil, so se današnji stavki, ki poteka v različnih delih javnega sektorja, priključili zaposleni iz cele Slovenije, ki so tudi prišli na shod. "Mislim, da so s tem izrazili močno podporo temu, kar pričakujemo od vlade z našimi zahtevami," je dejal in poudaril, da je trenutno stanje nevzdržno.

Med stavkajočimi so zaposleni na univerzah, v vrtcih, upravnih enotah, centrih za socialno delo, knjižnicah, gledališčih, muzejih, finančni, geodetski in veterinarski upravi, cariniki, veterinarji in različni poklici v zdravstvu. Na shodu pa so se jim pridružili še nekateri, denimo zaposleni na obrambnem ministrstvu in vojaki, za katere sicer velja prepoved stavke.

Sindikati v prvi vrsti zahtevajo, da se po dvigu zdravniških plač znova vzpostavijo ustrezna razmerja in popravijo plače tudi drugim; za tiste do 26. plačnega razreda zahtevajo dvig za dva plačna razreda, višje na plačni lestvici pa za tri do štiri, saj v tem delu še niso odpravljali plačnih anomalij. Med stavkovnimi zahtevami je tudi takojšen začetek odpravljanja vseh varčevalnih ukrepov, vključno z odpravo osemodstotnega znižanja plač.

Z vladnimi pogajalci, ki jih vodi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, so se sindikati v minulih dneh po napovedi stavke sestali dvakrat, nazadnje v ponedeljek, a skupnega jezika niso našli.

Kot je Počivavšek pojasnil danes, za zdaj še nimajo nobene informacije o nadaljevanju pogajanj. Po njegovih besedah so se namreč dogovorili, da se bodo ponovno sestali, ko bo vlada dobila mandata za nadaljnja pogajanja.

"Pričakujemo, da bo vlada dobila nov mandat za pogajanja in da se bo pripravljena resno pogovarjati o vseh naših stavkovnih zahtevah," je dejal. Ob tem je pojasnil, da so sami jasno povedali, da so se pripravljeni pogajati in iskati dogovor, toda da je "na vse stavkovne zahteve treba pogledati celovito". "Vlada mora najti predvsem voljo, da se dejansko dogovorimo. Tega do danes, žal, še ni," je dodal.