c S

Čas neenake obravnave v javnem sektorju minil

24.01.2018 14:54 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Na protestnem shodu, ki je v podporo današnji stavki v javnem sektorju potekal pred vladnim poslopjem, se je po sindikalnih ocenah zbralo nekaj tisoč ljudi. "Ne pristajamo na to, da v enotnem plačnem sistemu dobivajo le eni, za ostale pa zmanjka posluha in denarja," je poudaril vodja stavkovnih odborov in pogajalske skupine Jakob Počivavšek.

Vladne navedbe, da si prizadeva za ohranjanje enotnega plačnega sistema, je označil za prazne besede. Kot je dejal, je vlada za tri do sedem plačnih razredov zvišala plače zdravnikom, do pet plačnih razredov direktorjem in ravnateljem, sami pa ne zahtevajo nič drugega kot to, da sedaj enako obravnava tudi ostale.

Kot je navedel, so namenili najmanj 15 milijonov evrov za plače 6000 zdravnikov, devet milijonov evrov za plače 2500 direktorjev in ravnateljev, na drugi strani pa vlada ponuja 16 milijonov evrov za vse ostale javne uslužbence in odpravo anomalij. "Kje je enotna obravnava in enoten plačni sistem," sprašuje Počivavšek.

Spomnil je, da so bile julija lani na delovnih mestih do 26. plačnega razreda odpravljene vsaj nekatere anomalije, ki bi morale biti odpravljene že davno. Danes pa vlada po njegovih besedah zavrača vsako možnost, da bi ti zaposleni prejeli še kakšen plačni razred iz naslova porušenih razmerij do zdravnikov, in ne vidi problema, da so zdravniki v povprečju dobili pet plačnih razredov, medtem ko so nekateri do 26. plačnega razreda prejeli en plačni razred ali celo nobenega.

"Danes smo tukaj zato, da vladi jasno in odločno sporočimo, da je čas neenake obravnave javnih uslužbencev minil," je poudaril in na vlado naslovil še poziv, naj javnim uslužbencem vrne tisto, čemur so se odrekli v času krize. Zaradi ukrepov, ki so posegli v prejemke javnih uslužbencev, je bila namreč v preteklih letih za več kot 2,5 milijarde evrov znižana javna poraba. A so na ukrepe, s stisnjenimi zobmi pristali, v dobri veri, da se bodo pravice po krizi vrnile na prejšnjo raven, je dejal Počivavšek.

A, kot je dodal, peto zaporedno leto gospodarske rasti ni dovolj, da bi se bila vlada sploh pripravljena pogovarjati o tem, da bi javnim uslužbencev vrnila osem odstotkov. "Medtem ko pravi, da se je pripravljena o tem pogajati, nam črno na belem sporoča, da zavrača naše zahteve in da se o njih ni pripravljena dogovoriti, kljub temu da se je leta 2016 k temu zavezala," je dejal in dodal, da minister za javno upravo Boris Koprivnikar celo pravi, da osemodstotno znižanje plač iz leta 2012 ni bil varčevalni ukrep.

Namestnica vodje pogajalske skupine Ana Jakopič je v svojem nagovoru izpostavila očitke vladi, ki da zaposlenih v javnem sektorju ne sliši in ne vidi. Vlada po njenih besedah sicer čuti sadove vsakodnevnega dela javnih uslužbencev, a jih deli elitam, namesto da bi jih vrnila njim. "Tega ne bomo več prenašali," je poudarila in spomnila na znižanje plač v javnem sektorju iz leta 2012, ko jim je vlada vzela "eno plačo na letni ravni".

Zbranim na protestnem shodu in tistim, ki stavkajo na delovnem mestu, je podporo izrazila tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. "Vaše zahteve so upravičene, vrniti je treba, kar se je vzelo, in izpolniti je treba že sklenjene dogovore," je med drugim dejala.

Prav tako jim je podporo izrazil sekretar evropske federacije sindikatov javnega sektorja za centralno Evropo in zahodni Balkan Josef Krejbych. Kot je pojasnil, so iz federacije, ki združuje osem milijonov članov po vsej Evropi, člane pa ima tudi v Sloveniji, poslali pismo Koprivnikarju, v katerem so izrazili podporo današnji stavki.

"Evropska federacija se strinja z vami, da je prešlo breme krize, ko je bilo treba varčevati in je vlada znižala plače v javnem sektorju," je pojasnil. Toda zdaj je po njegovih besedah čas, da se plače zvišajo. Ob tem je poudaril, da je javni sektor zelo pomemben za razvoj ekonomije in družbe. Pojasnil je, da se je vlada na Češkem, od koder prihaja, po dolgih in težkih pregovarjanjih nedavno odločila plače v javnem sektorju povišati za 10-15 odstotkov. "Čas je, da je tudi slovenska vlada pametna in ugodi vašim zahtevam," je dejal.

Besede govornikov so zbrani večkrat prekinili z glasnim skandiranjem in ragljami, med drugim so vzklikali "lopovi, lopovi". S transparenti pa so vladi med drugim sporočali: Mi delamo za vse, vlada samo za bogate, Za vlado + kapital je konec krize, delavcem pa prazne mize, Pametni vlagajo v izobraževanje, vi vlagate v svoje žepe.

Med tistimi, ki danes stavkajo, so zaposleni na univerzah, v vrtcih, upravnih enotah, centrih za socialno delo, knjižnicah, gledališčih, muzejih, finančni, geodetski in veterinarski upravi, cariniki, veterinarji in različni poklici v zdravstvu. Na shodu pa so se jim pridružili še nekateri, denimo zaposleni na obrambnem ministrstvu in vojaki, za katere sicer velja prepoved stavke.