c S

Na shodu pred univerzo zaposleni in študenti zahtevali sprostitev varčevalnih ukrepov

24.01.2018 13:42 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Stavki sindikatov javnega sektorja so se pridružili tudi zaposleni in študenti ljubljanske, mariborske in primorske univerze. Na shodu pred sedežem ljubljanske univerze na Kongresnem trgu se jih je zbralo okrog 500, ki so podprli zahteve sindikatov po urejanju plačnih anomalij in sprostitvi varčevalnih ukrepov na univerzah.

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je poudaril, da je žalostno, da morajo s stavko opozarjati na slabe razmere v slovenskem visokem šolstvu in tudi na področju znanstveno raziskovalnega dela. "Že dlje časa državo opozarjamo, da je varčevanje v izobraževanju in raziskovanju za družbo vedno škodljivo, prav tako je nedopustno kakršnokoli poseganje v ustavno pravico do avtonomije univerze, ki jo bomo kot akademski prostor svobode misli in ustvarjanja vedno branili," je poudaril Papič in se med drugim zavzel za poseben zakon o univerzah.

Predsednik visokošolskega sindikata na ljubljanski univerzi Gorazd Kovačič je opozoril, da sta današnja stavka visokega šolstva in shod nekaj posebnega tudi v evropskem merilu. Namreč, stavko so podprla vodstva vseh treh javni univerz in številni dekani. "To se je doslej zgodilo bolj ali manj samo v Grčiji v času najhujših rezov, da je stavka dobila obliko institucionalne stavke," je dejal.

Ponovil je razloge za stavko: podplačano delo vseh skupin zaposlenih v visokem šolstvu, podfinancirana visokošolska dejavnost, še vedno jim država ni dala denarja za 5. letnik bolonjskega študija in upadanje sredstev za visoko šolstvo v BDP.

"Vlada se obnaša arogantno in se spreneveda, kar je razjezilo visokošolsko skupnost, zato smo se danes vsi zbrali vključno z vodstvom. To ni zadnji protest, saj bomo nadaljevali, dokler se materialni položaj visokega šolstva ne izboljša," je poudaril Kovačič, ki pričakuje "dolga in težka pogajanja".

"Osnovno sporočilo shoda je, da vlada očitno ni pripravljena na to, da nas ni mogoče spraviti iz toplih kabinetov na cesto. A se je zmotila, ker nas je spravila s svojim nemogočim sprenevedanjem na cesto in zdaj ima problem, ker ne ve, kako nas bo spravila nazaj v kabinete," je prepričan predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič.

Shoda se je udeležil tudi pesnik Boris A. Novak, ki je minulo noč prav za ta shod spisal priredbo znane ljudske pesmi Kje so tiste stezice.

Protestniki, ki so prišli tudi iz Maribora in z Obale, so bili opremljeni s stavkovnimi rekviziti, piščalkami in transparenti, na katerih je pisalo: OŠ potica, drobtine univerzam, Univerza ni podjetje, Ne jamram, stavkam, Znanje je moč, Direktorjem 9 milijonov evrov, čistilkam nove metle. Po shodu na Kongresnem trgu so se pridružili protestnikom pred vlado.