c S

Stavkajoče iz sežanskega vrtca podpirajo tudi starši otrok

24.01.2018 13:21 Sežana, 24. januarja (STA) - Vsi starši otrok, ki obiskujejo 12 enot vrtca Sežana v štirih kraških občinah, so bili podrobno predhodno obveščeni o današnji stavki, je za STA povedala vodja stavkovnega odbora v vrtcu Erna Kopše. Zaposlenim so celo pomagali pri organizaciji in delnem plačilu prevoza na shod v Ljubljano. Doma pa so ostali skoraj vsi od 1002 otrok.

"Bili smo presenečeni nad njihovo odločitvijo, obenem pa se vsem staršem za podporo zahvaljujemo," je povedala Kopšetova. V stavko je vključenih 95 odstotkov vseh delavcev izmed 180 zaposlenih, na shod v Ljubljano pa jih bo odšlo okrog 30.

Podporo stavkajočim so starši otrok izkazali tudi tako, da so v jutranjem času v sežanski vrtec pripeljali le šest napovedanih in še dva nenapovedana otroka od skupno kar 1002 otrok. Ob današnji stavki so varstvo za vse otroke organizirali v sežanski enoti vrtca.

Že ob koncu prejšnjega tedna so zaposleni v vrtcu za starše odprli telefon, preko katerega so lahko napovedali otrokov prihod v vrtec ali povprašali kaj drugega.

"Tudi tisti starši, ki nikakor niso mogli zagotoviti varstva svojim otrokom in so jih danes pripeljali v vrtec, so nam povedali, da podpirajo našo stavko. Imeli smo napovedan prihod enajstih otrok, vendar jih ni prišlo toliko," je še dejala Kopšetova.

Za otoke je v vrtcu dobro poskrbljeno, izvajajo predvsem umirjene dejavnosti. Prav tako bodo otroci dobili vse obroke hrane, saj kuhinja deluje nemoteno. Glede na to, da v kuhinji pripravljajo tople obroke tudi za šole, srednjo šolo in varstveno-delovni center, tamkaj delajo kljub podpori stavkajočim danes normalno. Vsi zunanji uporabniki bodo tako dobili pripravljene obroke.

Med vrtci, ki so danes zaprti in so v dežurnih enotah sprejeli le tiste otroke, ki nimajo drugega varstva, so poleg sežanskega tudi vrtec pri dvojezični osnovni šoli Dobrovnik, vrtec pri osnovni šoli v Loškem Potoku, vrtec Mehurčki Komenda, vrtci v Domžalah, Šentvidu pri Ljubljani, Ribnici, Cerknici, Štorah in Polzeli.