c S

V lendavski dvojezični osnovni šoli I danes ni nobenega učenca

24.01.2018 10:07 Lendava, 24. januarja (STA) - V Dvojezični osnovni šoli I v Lendavi, kjer je 499 otrok, danes stavkajo vsi zaposleni, starši pa v šolo niso poslali niti enega otroka, čeprav bi jih tam sprejeli. Stavkajoči zaposleni najbolj podpirajo odpravo plačnih anomalij v najnižjih plačnih razredih. Pouk je danes odpadel tudi v nekaterih drugih osnovnih šolah.

Kot je za STA povedala zaupnica Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti na Dvojezični osnovni šoli I Lendava Alenka Vida, so starše pravočasno obvestili o današnji stavki in tudi o možnosti varstva otrok na šoli, če ga starši ne bi mogli zagotoviti sami.

"Odzval se ni nobeden, zato menimo, da vsaj delno podpirajo naše stavkovne zahteve, sicer pa smo se po dogovoru in v skladu s stavkovnimi zahtevami zjutraj zbrali na delovnih mestih, pouka seveda nimamo, vendar pa moramo biti učitelji in vsi delavci na delovnih mestih od 7. do 13. ure s pravico do 30-minutnega odmora za malico," je povedala sindikalistka.

O malici pa dodala, da velja stavka tudi zanje in da bo zato, kot včasih rečejo učencem, malica iz nahrbtnika.

"Za stavkajoče sicer ni predpisanih opravil, po dogovoru delamo po aktivih, učitelji tisto, česar morda niso mogli opraviti, ko imajo redni pouk, ali pa pripravijo kaj za naslednji dan, zbirajo ideje in predloge za delo, za kakšne projekte, brez dela pa zagotovo ne bomo," je še dejala in dodala, da je danes več časa tudi za druženje in izmenjavo mnenj.

Kar zadeva najslabše plačane na šoli, je Alenka Vida opozorila, da brez čistilk, kuharic, hišnikov, tajnic in računovodij šola ne more delovati, zato v zavodu odločno podpirajo zahteve po izboljšanju plač delavcev do 26. plačnega razreda.

Stavka danes poteka tudi na peščici drugih osnovnih šol. Tako je pouk odpadel tudi na dvojezični osnovni šoli v Dobrovniku, na Osnovni šoli Štore in na Osnovni šoli dr. Antona Debeljaka Loški Potok. Na osnovnih šolah Turnišče in Kobilje učenci imajo pouk, stavka namreč le tehnično osebje, zato bodo malice in kosila dobili le učenci, zaposleni na šoli in zunanji odjemalci pa ne. Na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Bistrica, kjer pouk kljub stavki prav tako poteka, pa so odpovedane popoldanske aktivnosti, delo čistilk, kosila in rekreacija za zunanje uporabnike.