c S

Makovec Brenčičeva na svetovnem forumu ministrov za izobraževanje v Londonu

24.01.2018 07:39 London, 23. januarja (STA) - Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič se je danes udeležila Svetovnega foruma o izobraževanju v Londonu. V okviru foruma je povedala, da izobraževanje v Sloveniji temelji na zavezi o enakih možnostih izobraževanja za vse, poudarila pa je tudi pomembnost tega, da izobraževalni sistem pripravi mlade za vstop na trg dela.

Ministrice in ministri so se na forumu med drugim pogovarjali o vplivu gospodarstva na izobraževanje, o tem, kako načrtovati kurikule in razvoj kompetenc, kako ohraniti in izboljšati poučevanje v času hitrih družbenih sprememb ter kako zagotoviti ustrezen profesionalni razvoj učiteljev in kakovost izobraževanja, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

V dopoldanskem intervjuju je Brenčičeva za forum poudarila pomen vključevanja vseh deležnikov v razvoj izobraževanja, izpostavila varna in spodbudna učna okolja ter pomen prepletanja izobraževanja in družbenega okolja.

Na popoldanskih ministrskih izmenjavah je na panelu, v okviru katerega so se pogovarjali o vključujočem izobraževanju, poudarila pomen vseživljenjskega učenja ter kakovosti v izobraževalnem procesu in dejala, da se izobraževanje v Sloveniji že vsa leta od osamosvojitve naprej odvija v tej smeri.

V panelu, v okviru katerega so ministri govorili o različnih pristopih k izobraževanju, je poudarila, da je eno od meril, po katerih lahko ocenjujemo izobraževalni sistem, tudi kako pripravi mlade za vstop na trg dela. Pri tem pa je, kot je dejala, treba najti ravnovesje med razvojem ključnih kompetenc in poklicnimi spretnostmi. Meni, da naloga izobraževalnega sistema ni le pripraviti mlade za vstop na trg dela, pač pa mora to biti le eden od vrste dejavnikov, po katerih lahko ocenjujemo uspešnost kurikulov.