c S

Vlada z dopolnitvijo izhodišč za pogajanja o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja

24.01.2018 07:39 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela dopolnitev izhodišč za pogajanja o stavkovnih zahtevah reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Zanje pooblašča že ustanovljeno posebno vladno pogajalsko skupino za pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, so sporočili iz ministrstva za javno upravo.

Vlada omenjeni pogajalski skupini nalaga, da v nadaljevanju pogajalskega procesa z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja pogajalske predloge oblikuje tako, da pri tem upošteva makroekonomski okvir iz izhodišč, ki jih je vlada sprejela na četrtkovi seji, ter o poteku pogajanj poroča vladi.

V pogajanjih so se sindikati glede vprašanja, ali bodo stavkovne zahteve pogajali z vladno stranjo ločeno ali skupaj, različno opredelili. Koordinacija stavkovnih odborov, ki jo vodi Jakob Počivavšek (KSO), je odločila, da se bodo sindikati, združeni v to koordinacijo, pogajali z vladno stranjo skupaj za isto pogajalsko mizo, medtem ko so drugi sindikati - med njimi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije - odločili, da se z vladno stranjo želijo pogajati ločeno, so pojasnili na ministrstvu.

Z namenom preprečitve sredine stavke se je vlada najprej začela pogajati s KSO, in sicer prejšnji teden v petek.

Predlog KSO, pri katerem vztrajajo, je z vidika makroekonomskega okvira, kot ga je opredelila vlada na četrtkovi seji, povsem neuresničljiv, prav tako pa je po mnenju vladne strani tudi nesprejemljiv, saj sta se vladna in sindikalna stran v dogovoru o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju zavezali, da se bosta pogajali o odpravi anomalij pri vrednotenju delovnih mest, ki so primerljiva z zdravniki.

"Predmet teh pogajanj ne morejo biti vsa delovna mesta, sploh pa ne tista, na katerih so bile anomalije že odpravljene na podlagi uveljavljenih aneksov h kolektivnim pogodbam avgusta lani," so zapisali na ministrstvu.

V okviru pogajanj o stavkovnih zahtevah glede delovnih mest, ki naj bi bila primerljiva z delovnimi mesti zdravnikov, in na podlagi argumentacije posameznih predstavnikov tako vladne kot sindikalne strani vlada predlaga, da se v nabor vključijo še preostala delovna mesta v VIII. in IX. tarifnem razredu ter delovna mesta uradnih veterinarjev in farmacevtov v tarifnem razredu VII/2, so še sporočili iz ministrstva.