c S

Mladi izpostavljajo prednosti tehniškega študija in dela v Nemčiji, a tudi življenja v Sloveniji

22.01.2018 08:32 Postojna, 20. januarja (STA) - V sklopu foruma Kluba slovenskih podjetnikov, ki je v ponedeljek potekal v Postojni, so pripravili tudi okroglo mizo, na kateri so se spraševali, kako mlade po študiju v Nemčiji pritegniti nazaj v Slovenijo. Tehniški študij in zaposlitev po njem v Nemčiji po besedah mladih nudita številne prednosti, a je zelo vabljivo tudi življenje v Sloveniji.

Na panelu, ki ga je moderiral generalni direktor družbe Lotrič meroslovje Marko Lotrič, so sodelovali študent strojništva Jaka Bostner, študent elektrotehnike Alek Pikl, magistra matematike Nuša Rojec, magister elektrotehnike Jure Zdovc in magister fizike Blaž Zupanc. Vsi z izjemo slednjega študirajo oziroma so študirali na münchenski tehniški univerzi, Zupanc pa na münchenski univerzi Ludwig-Maximilian.

Glavna prednost nemškega izobraževalnega sistema na tehniškem področju sta po besedah sogovornikov večja količina praktičnega dela in stik z industrijo, ki je v Münchnu in okolici ne manjka. "Ne gre toliko za samo univerzo v Münchnu, temveč za tamkajšnje okolje, ki predstavlja veliko dodano vrednost," je poudaril Zdovc. Pikl je dodal, da toliko priložnosti na dosegu roke v Sloveniji ne bi imel.

Vseh pet izkušnje ob študiju nabira oziroma je nabiralo v nemških podjetjih, kar je po njihovih besedah dragocena praksa. Bostner namerava tudi po koncu študija ostati v podjetju Lilium, kjer trenutno dela na projektu prvega električnega letala z možnostjo navpičnega vzleta in pristanka. Poudarja pa, da v tujini ne namerava ostati za vedno, saj želi nekaj vrniti tudi Sloveniji.

Tudi za preostale je kljub trenutni karieri v nemških podjetjih končna izbira Slovenija, pri odločitvi zanjo pa je po njihovih besedah prevladal "celoten paket, ki ga Slovenija lahko ponudi". Kot so dejali, naša država nudi zelo dobro razmerje med vsemi dejavniki zasebnega in poklicnega življenja, sprijaznili pa bi se z nižjo plačo.

Ta sicer za nikogar od njih ne predstavlja glavnega motiva. Kot je dejal Bostner, mu je pomembnejši občutek, da dela v podjetju, kjer vidi, da se lahko stalno razvija. Pomen dela z napredno tehnologijo sta izpostavila tudi Zdovc in Zupanc, Rojčeva pa je posebej izpostavila vzdušje v delovnem okolju. Pomembno ji je, da so odnosi dobri tudi na osebni ravni, je pojasnila.

Od peterice se je v Slovenijo že vrnila edino Rojčeva, ki je po študiju izkušnje nabirala v podjetju Allianz, zdaj pa je v Sloveniji zaposlena kot svetovalka v podjetju Deloitte. Kot je pojasnila, je bil glavni razlog domotožje. Zaposlitev je našla tako, da je prosta delovna mesta iskala konkretno na spletnih straneh izbranih podjetij.

Ostale bi k vrnitvi še dodatno spodbudilo delovno okolje, v katerem bi dobili jasno povratno informacijo o svojem delovnem uspehu. Ta je lahko v obliki jasno vidnega končnega izdelka in svojega prispevka pri njem, sicer pa, kot je dejal Bostner, človek sam čuti, ali je pomemben del podjetja.