c S

Vlada ustanovila Evropsko šolo Ljubljana

19.01.2018 07:46 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji ustanovila Evropsko šolo Ljubljana v okviru Šolskega centra Ljubljana. Šola bo izvajala osnovnošolsko in srednješolsko splošno izobraževanje v skladu s programom Evropskih šol za skupno izobraževanje otrokom osebja, zaposlenega v institucijah EU. Delovati bo začela v šolskem letu 2018/2019 v angleški in slovenski sekciji.

Evropska šola je namenjena predvsem otrokom zaposlenih v Agenciji za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) s sedežem v Ljubljani, otroke zaposlenih v predstavništvu Evropske komisije in informacijske pisarne Evropskega parlamenta ter za otroke drugih tujih državljanov, ki bivajo v Ljubljani.

V okviru programa Evropskih šol obstaja tudi možnost, da se v državi članici ustanovi tako imenovana akreditirana šola, če v njej deluje evropska institucija. Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev si je že dlje časa prizadevala za ustanovitev Evropske šole v Ljubljani. Pravna podlaga za to je predlani sprejeti zakon o izvajanju mednarodnih programov s področja vzgoje in izobraževanja.

Ustanovitev evropske šole predlaga država gostiteljica, ki svetu guvernerjev predloži dokument o nameri za izvajanje programa. Vlada je za to pooblastila ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič. Če je mnenje sveta guvernerjev pozitivno, mora šola, ki je kandidatka za akreditacijo, predložiti dokument o skladnosti, nato pa sledi postopek akreditacije.