c S

Državno tekmovanje v vlamljanju v fizikalne sefe

18.01.2018 11:20 Novo mesto, 18. januarja (STA) - Na Gimnaziji Novo mesto bo popoldne potekalo državno tekmovanje v odpiranju fizikalnih sefov. Tekmovanje pod imenom Videl, premislil, odklenil! prireja Hiša eksperimentov, na njem pa se bo s sefi, ki so jih pripravili dijaki sami, pomerilo osem srednjih šol. Sefe bodo odprli z reševanjem različni fizikalnih ugank, so sporočili z Gimnazije.

Osem ekip dijakov se bo danes pomerilo v vlamljanju v fizikalne sefe. Ti so sestavljeni na način, da se jih lahko odpre le z reševanjem fizikalnih ugank, ki so jih tekmovalci vgradili v svoj projekt. Sef mora biti narejen tako, da je vsaj ena stran sefa prozorna, zaprt pa mora biti z električno ali številčno ključavnico.

Tekmovalne ekipe, sestavljene iz petih članov tretjega ali četrtega letnika srednjih šol, bodo ocenjevali v petih sklopih. Oceno sefa in ekipe bodo podali strokovna komisija, organizator tekmovanja ter ostali tekmovalci. Poleg tega bodo ocenjevali tudi uspešnost ekip pri vlamljanju v tuje sefe in kako uspešne so bile druge ekipe pri vlamljanju v njihov sef. Vsaka ekipa bo imela na tekmovanju deset minut časa, da vdere v sef nasprotne ekipe.

Zmagovalna ekipa se bo s svojim sefom udeležila mednarodnega tekmovanja, ki bo v Izraelu potekalo med 20. in 21. marcem. Slovenija se je na tem tekmovanju dokazala že večkrat. Lani je z ekipo Gimnazije Želimlje že drugič osvojila prvo mesto.