c S

Vlada danes znova o pogovorih s sindikati javnega sektorja

18.01.2018 10:02 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Vlada bo na današnji seji znova govorila o pogajanjih o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja. Potem ko je pred tednom dni v grobem že določila izhodišča in v torek na dopisni seji imenovala še posebno vladno pogajalsko skupino, minister za javno upravo Boris Koprivnikar pričakuje, da bodo danes sprejete še dodatne usmeritve.

Vladno pogajalsko skupino bo vodil Koprivnikar, njegova namestnica pa bo generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič. Skupina bo delovala v ožji in širši sestavi. Po Koprivnikarjevih besedah pa naj bi se v sredo popoldne že sestala, tako da bodo vladi danes lahko že bolj natančno predlagali usmeritve za nadaljevanje pogovorov.

Pri tem je Koprivnikar v sredo ponovil, da se lahko pogajajo o tistih zadevah, ki ne predstavljajo vsesplošnih linearnih dvigov plač, in še enkrat pojasnil, da si želijo skupnih pogajanj z vsemi sindikati, ki so postavili stavkovne zahteve. Vendar pa nekateri sindikati kategorično vztrajajo pri ločenih pogajanjih. Zato so se odločili oblikovati enotno pogajalsko skupino in sindikati, ki se ne bodo želeli pogajati skupaj z ostalimi, se bodo ločeno pogovarjali z isto pogajalsko skupino.

Pri ločenih pogajanjih vztraja Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki je začetek stavke napovedal za 14. februar. Prav tako sta poziv k ločenim pogajanjem na vladno stran naslovila Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki začetek stavkovnih aktivnosti napovedujeta za 13. februar. Dan prej naj bi začeli stavkati policisti. Do enodnevne opozorilne stavke, ki jo je napovedalo več sindikatov iz pogajalske skupine pod vodstvom Jakoba Počivavška pa je še manj kot teden dni. Hkrati s stavko 24. januarja sindikati napovedujejo tudi protestni shod pred vlado.

Vlada bo verjetno danes obravnavala tudi predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Koalicija naj bi se o noveli uskladila, z njo pa naj bi izboljšali protikorupcijski pravni okvir ter ustvarila pogoje in okoliščine, s katerimi bi protikorupcijski komisiji omogočila učinkovitejše delo.