c S

Novogoriška občina letošnje leto namenja ustvarjalnosti mladih

16.01.2018 13:30 Nova Gorica, 16. januarja (STA) - Mestna občina Nova Gorica posveča letošnje leto ustvarjalnosti mladih. Slednji se bodo lahko predstavili na številnih področjih, od znanosti, izobraževanja, podjetništva, umetnosti in športa do drugih področij, na katerih so mladi dejavni in želijo prispevati k razvoju družbe, v kateri živijo.

Novogoriški župan Matej Arčon je na današnji novinarski konferenci povedal, da je do odločitve prišlo lani, ko so je ob 70-letnici začetka gradnje Nove Gorice veliko govorili o mladih.

"V Mestni občini Nova Gorica in na širšem Goriškem živijo številni mladi ljudje, ki so že dosegli izjemne rezultate. V tem letu jim bomo še posebej ponudili priložnosti, da svoje znanje in ustvarjalnost pokažejo širši javnosti, obenem pa želimo spodbuditi tudi ostale mlade, da bi se slišal njihov glas," je povedal Arčon.

V ta namen pripravljajo preko celega leta številne dogodke z različnih področij - od znanosti, izobraževanja, podjetništva, umetnosti in športa do drugih področij, na katerih so mladi dejavni.

Nekatere dejavnosti leta ustvarjalnosti mladih se začenjajo prav v teh dneh. Tako Primorski tehnološki park (PTP) med sredo in petkom pripravlja Startup izziv za dijake. Na delavnici, na kateri bodo mladi razvijali podjetniška znanja in iskali najboljše rešitve na določene teme, bo sodelovalo 41 prijavljenih dijakov novogoriške gimnazije.

Tudi občinska prireditev ob letošnjem kulturnem prazniku bo priložnost za predstavitev mladih med 15. in 25. letom. Njihovo ustvarjalnost na področju glasbe, plesa in poezije je v prireditev povezala mlada režiserka Valerie Wolf Gang.

Posebej bogato leto z različnimi prireditvami, delavnicami in ostalim napovedujejo v Mladinskem centru Nova Gorica. Direktorica Lara Brun je povedala, da vsak mesec pripravljajo tematska dogajanja, na katerih se bodo mladi lahko preizkušali in predstavljali. Še posebej pa si želijo, da bi novogoriški občini uspelo letos pridobiti certifikat Mladim prijazna občina.

Zato so pripravili strategijo za mlade v Mestni občini Nova Gorica v naslednjih petih letih. V njej so strnili vse želje in potrebe mladih, ki so jih zapisali v knjigi želja, ki je v preteklih mesecih potovala po krajevnih skupnostih novogoriške občine.

"Strategija bo prispevala k celoviti ureditvi položaja mladih v občini, nadgradnji podpornega okolja mladinskega organiziranja in mladinskega dela v občini, zagotavljanju pogojev za kontinuirano sodelovanje mladih pri odločanju o pomembnih stvareh zanje ter razvoju lokalne mladinske politike za zagotavljanje pogojev za uspešno doseganje avtonomije mladih v lokalni skupnosti," je poudarila Brunova.

Mlade je k sodelovanju ob letošnjem evropskemu letu kulturne dediščine povabila tudi sama občina, saj želi mlade spodbuditi k razmišljanju in različnim idejam za oživitev gradu Rihemberk. Na občini si želijo njihovega soustvarjanja programov in dogodkov za oživljanje gradu, projekt pa so strnili pod naslovom "Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost".