c S

Sodišče zavrnilo tožbo Pišota zoper primorsko univerzo

16.01.2018 07:28 Koper, 15. januarja (STA) - Delovno sodišče v Kopru je v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek Rada Pišota, ki je tožil Univerzo na Primorskem (UP) za plačilo odškodnine zaradi domnevnega trpinčenja na delovnem mestu, so sporočili z UP, kjer so danes prejeli sodbo. Sodišče je Pišotu naložilo tudi plačilo stroškov pravde. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Pišot je bil na univerzi zaposlen do 15. decembra 2016, na ta dan pa se je zaposlil kot direktor novoustanovljenega inštituta ZRS Koper, na katerega se je skladno s predhodnimi dogovori preneslo približno dve tretjini dejavnosti nekdanje članice univerze ZRS. Postopek izstopanja ZRS iz univerze je potekal dobro leto dni, tožnik pa je ravnanje univerze in predvsem rektorja Dragana Marušiča v tem obdobju interpretiral kot dejanja trpinčenja tožnika na delovnem mestu, so v sporočilu za javnost povzeli na primorski univerzi.

Sodišče se je opredelilo do vsakega očitka posebej in tudi do celote ravnanj univerze oz. rektorja do tožnika, v nobenem primeru pa ni ugotovilo trpinčenja na delovnem mestu, stres tožnika pa je pripisalo dogajanju, ki ga je tožnik sam sprožil, so še zapisali na UP.

V obrazložitvi sodbe je sodišče ocenilo, da očitana dejanja ne predstavljajo graje vrednih ali negativnih ravnanj univerze oz. rektorja zoper tožnika. Sodišče je med drugim ugotovilo, da je bilo Pišotovo delovanje pri UP ves čas trajanja podvrženo različnim stresnim situacijam, na njegove težave s stresom pa je vplivalo dogajanje v celotnem obravnavanem obdobju, ki je bilo "izjemno stresnega značaja," so na univerzi navedli ugotovitve sodišča.