c S

Po koaliciji o vladni pogajalski skupini v torek vlada na korespondenčni seji

16.01.2018 07:58 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Koalicija je danes obravnavala predlog ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja za sestavo vladne pogajalske skupine za pogajanja o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja. Predlog bo v torek na korespondenčni seji obravnavala še vlada, po Koprivnikarjevih besedah pa do četrtkove seje vlade že pričakujejo groba izhodišča.

Koprivnikar je že ob prihodu na vrh koalicije pojasnil, da bo po predlogu ožja pogajalska skupina skrbela za usklajenost vseh pogovorov, ob tem pa bi imeli še širšo pogajalsko skupino, v kateri bi bili predstavniki ministrstev, ki so dobri poznavalci področja.

Ožjo pogajalsko skupino bo vodil Koprivnikar, v njej pa bodo po njegovih navedbah sodelovali še svetovalec premiera Anžej Frangeš, glavna inšpektorica za javni sektor Lidija Apohal Vučković, Saša Jazbec s finančnega ministrstva, direktor urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle ter Branko Vidič, ki strokovno vodi sektor za plače.

V širšo pogajalsko skupino pa bodo s posameznimi resorji še določili visoke uradnike. Zelo verjetno bodo to državni sekretarji, ni pa nujno, je pojasnil minister in dodal, da bodo ti pristopili k pogajanjem takrat, ko se bodo nanašala na njihov resor.

"Imenovanje vladne pogajalske skupine smo zagotovili v treh delovnih dneh, to pomeni, da jo bomo že jutri na korespondenčni seji obravnavali in do četrtkove seje vlade že pričakujemo neka groba izhodišča, kajti to je temeljna naloga te pogajalske skupine," je pojasnil.

Poudaril je, da se želijo čim prej odzvati na zahteve sindikatov, čeprav jih nekateri še niso niti natančno opredelili. "Mi smo zavezani dialogu, zato bomo tudi v najkrajšem času pripravili vse potrebno za začetek usklajenih pogajanj," je napovedal.

Pri tem je pojasnil, da temeljna strategija izhaja že iz vladnih sklepov, kar pomeni, da so se pripravljeni pogajati o razlikah znotraj plačnega sistema, vključno s primerljivostjo plač z zdravniki, in tudi o postopnem upoštevanju gospodarske rasti, ne pa o "linearnih nekritičnih splošnih dvigih". Ponovil je tudi, da bodo sindikate povabili, da se pogajajo skupaj.

Po besedah ministrice za finance Mateje Vraničar Erman zahteve sindikatov v višini 990 milijonov evrov oz. skoraj milijarde, kolikor okvirno trenutno znašajo, javno-finančno niso obvladljive. Torej so nerealne, kakšen pa je manevrski prostor oz. kaj so tiste točke, ki so najbolj pomembne za obe strani v pogajanjih, pa je treba ugotoviti skozi pogovore. In te pogovore bo vodil minister Koprivnikar, je dejala.