c S

Novega rektorja mariborske univerze bodo volili junija

15.01.2018 15:39 Maribor, 15. januarja (STA) - Volitve novega rektorja Univerze v Mariboru bodo potekale 5. junija, je na današnji izredni seji potrdil senat univerze. Novega akademskega starešino je treba izvoliti potem, ko je bil dosedanji rektor Igor Tičar prisiljen predčasno zapustiti funkcijo zaradi odhoda v pokoj.

Ker se na univerzi prvič soočajo s takšnim primerom, je bilo kar nekaj odprtih vprašanj. "Ne moremo si zatiskati oči. Univerza v Mariboru je ostala brez rektorja sredi njegovega mandata. Pred novim letom smo poskrbeli, da na univerzi zaradi tega ni izrednih razmer in da ta še naprej posluje zakonito. Zdaj pa je treba razpisati nove volitve," je na začetku današnje seje senata povedal predsedujoči, prorektor za finančne zadeve Žan Jan Oplotnik.

Člani senata so morali danes najprej uradno potrditi sklep, na podlagi katerega se lahko Tičarja izbriše iz sodnega registra kot zakonitega zastopnika univerze. Pravna služba na rektoratu je sprva predlaga "razrešitev" Tičarja, a je senator Boštjan Brumen opozoril, da bi s takšno dikcijo lahko tlakovali pot morebitni odškodninski tožbi dosedanjega rektorja. Na koncu so potrdili "ugotovitev, da je Tičarju zaradi prenehanja delovnega razmerja z 31. 12. 2017 prenehala funkcija rektorja".

Razpisu volitev ni oporekal nihče, so pa imeli nekateri pripombe zaradi rokovnika volilnih opravil, saj je ta raztegnjen na skoraj pol leta. Po besedah Oplotnika so se za daljše obdobje od običajnega odločili iz več razlogov. Prvi je nenadnost odločitve za nove volitve, zato so morebitnim kandidatom želeli dati dovolj časa za odločitev, pripravo in predstavitev.

Volitve bodo tudi prvič potekale po novem sistemu, kar pomeni, da je desetkrat več volilnih upravičencev kot na prejšnjih volitvah. V skladu z lanskimi spremembami statuta univerze namreč po novem volijo rektorja vsi zaposleni na univerzi in študenti, medtem ko so prej imeli to pravico le pedagoški delavci in del študentov.

Na koncu je senat kljub pomislekom potrdil predlagani časovni okvir, po katerem bodo do 19. marca zbirali kandidature. Ko bo senat potrdil seznam kandidatov, se bo začela predstavitev kandidatov, prvi krog volitev bo 5. junija, morebitni drugi krog pa teden dni kasneje. Novega rektorja bodo tako po besedah Oplotnika imeli pred poletnimi počitnicami.

Neuradno se med možnimi kandidati po pisanju portala MBreport omenja prorektorja Nika Samca in Marka Jesenška, dekana fakultete za strojništvo Bojana Dolšaka ter nekdanjo viceguvernerko Banke Slovenije Mejro Festič. Omenja se tudi Oplotnika, a ta pravi, da še ni sprejel končne odločitve. "V času prorektorovanja sem ugotovil, da je biti rektor predvsem velika odgovornost. Ker se te odgovornosti zavedam in se je tudi malo bojim, o tem vprašanju še razmišljam," je odgovoril na novinarsko vprašanje.

Tičar je bil na rektorski položaj izvoljen na začetku leta 2015, mandat pa bi se mu iztekel maja 2019. A ker je avgusta 2016 izpolnil pogoje za upokojitev, je bil prisiljen konec lanskega leta zapustiti položaj.

Tičar je sicer prepričan, da takšna upokojitvena zakonska določila ne morejo veljati za položaje, na katere so bile osebe izvoljene na volitvah, a ustavno sodišče o tem ni želelo presojati. Zato je Tičar z 31. decembrom 2017, ko mu je uradno prenehalo delovno razmerje, predal pooblastila za vodenje univerze prorektorjem.