c S

Pahor na sprejemu znanstvenikov poudaril njihov pomen za razvoj države

11.01.2018 14:12 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači priredil sprejem za slovenske znanstvenike in znanstvenice. Na slovesnosti je izpostavil predvsem pomembnost znanstvenikov za razvoj in obstoj Slovenije, v predsedniškem uradu pa razmišljajo tudi o oblikovanju fundacije, s katerim bi še dodatno pripomogli k razvoju tega področja.

Pahor se je s svečanim sprejemom poklonil slovenskim znanstvenikom, hkrati pa je želel k radovednosti, znanju in pogumu, ki je potreben pri raziskovanju neznanega, navdihniti tudi mlajše generacije.

V uradu predsednika med drugim razmišljajo, da bi znanstveno področje v Sloveniji še dodatno podprli. Predsednik želi namreč skupaj z znanstveniki oblikovali posebno fundacijo, s katero bi dodatno spodbudili tiste, ki se na primer ukvarjajo z bazičnimi raziskavami. S fondom pa bi njihove dosežke lahko prelevili v tehnološke inovacije.

Predsednik si v prihodnosti želi tudi zavezništva z znanstveniki. Meni namreč, da lahko z iskrenim dialogom Slovenija postane inovativna dežela, ki ne bi bila privlačna le za slovenske, temveč tudi za tuje znanstvenike.

Matevž Dular z ljubljanske Fakultete za strojništvo je v svojem nagovoru izpostavil, da se slovenska družba ne zaveda pomembnosti znanstvenega področja. A kot je dejal, brez vrhunske znanosti ne bi bilo tehnologije, brez katere si danes ne moremo več predstavljati vsakdanjika, prav tako ne bi bilo t.i. selfijev s predsednikom države. Dular je med drugim izpostavil tudi finančno podhranjenost slovenskega znanstvenega področja.

S tem se je strinjal tudi Pavel Poredoš z Medicinske fakultete Ljubljana. "Glede na to, kaj znanost pomeni in koliko se naredi s tem majhnim denarjem, bi država morala večjo pozornost posvečati znanosti, raziskovalnemu delu. Ker v tem je napredek, v tem je tudi gospodarska rast," je povedal Poredoš.

Finančna sredstva so med drugim pomembna tudi za sodelovanje znanstvenikov pri projektih vrhunskih mednarodnih kolaboracij, je povedala profesorica astronomije z Univerze v Novi Gorici Andreja Gomboc. Tovrstno sodelovanje ima namreč številne koristi tudi za Slovenijo - slovenski znanstveniki so v stiku z vrhunskimi raziskovalci in vrhunskim znanjem, kar dviga nivo visokega šolstva v Sloveniji, obenem pa prispeva k prepoznavnosti Slovenije, je še povedala znanstvenica.

Prvega svečanega sprejema slovenskih znanstvenikov v predsedniški palači, ki naj bi postal tradicionalen, so se udeležili člani Slovenske akademije znanosti in umetnosti, vodje projektov Evropskega raziskovalnega sveta, prejemniki nacionalnih priznanj za delo v znanosti, najvišjih državnih oblikovanj, jabolka navdiha ter Zoisovi in Puharjevi nagrajenci.