c S

Prekmurske občine sprte zaradi kadrovanja v pokrajinski knjižnici

08.01.2018 14:44 Murska Sobota, 08. januarja (STA) - Po sporih ob določanju enotne cene omrežnine vodovoda so se prekmurske občine zdaj sprle zaradi kadrovanja v Pokrajinski in študijski knjižnici (PiŠK). Večina občin soboški očita strankarsko kadrovanje, ker naj bi na čelo knjižnice postavila direktorico, ki nima podpore, isto pa vladajoči koaliciji mestne občine očita opozicija.

Svet PiŠK je za direktorico namesto dosedanje Jasne Horvat s petimi glasovi za in štirimi proti z novim letom imenoval Klavdijo Šek Škafar, dosedanjo vodjo prodaje v podjetju Saubermacher-Komunala, s tem da je članica sveta, predstavnica občine Beltinci kot soustanoviteljice knjižnice, Terezija Topoljski glasovala za Šek Škafarjevo, čeprav je imela pisno navodilo beltinskega občinskega sveta, da mora podpreti Horvatovo.

Proti imenovanju Šek Škafarjeve so s protestnim pismom nastopili skoraj vsi župani občin pogodbenic - te so Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina - poleg tega pa se v mestni občini Murska Sobota, ki ima pri knjižnici 70-odstotni ustanoviteljski delež, v dveh mesecih ni sestala komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI). Posledično mestni svet o imenovanju nove direktorice ni mogel razpravljati, svet pa je - ker zakon pravi, da se v primeru, ko se občina ustanoviteljica v 60 dneh ne izreče, šteje, kot da je izdala pozitivno mnenje k imenovanju - imenoval novo direktorico.

Ob tem je bil glavni očitek prejšnji direktorici, da je leta 2015 neupravičeno odpisala terjatve do nekaterih izmed teh občin v skupni višini 170 tisoč evrov oziroma o tem ni imela soglasja sveta, čeprav so terjatve zastarale že pred leti in je imela knjižnica o odpisu dolga pravno mnenje, po katerem sama ni pristojna za izterjavo, ampak je to ministrstvo za kulturo.

Župani večine občin pogodbenic zato soboškemu županu Aleksandru Jevšku očitajo kadrovski cunami, da so žrtve političnih odločitev in v poziciji nemoči, ko bi naj potrjevali odločitve, na katere preprosto s še tako relevantnimi argumenti ne morejo vplivati, čeprav je dosedanje vodstvo knjižnice po njihovem vzpostavilo razmere, ki jo po vseh kazalnikih uvršča med najbolj uspešne v državi.

Najbolj ogorčeni so v občini Beltinci, župan Milan Kerman pravi, da resno razmišljajo o izstopu iz soustanoviteljstva knjižnice, svojo predstavnico, ki ni upoštevala sklepa svetnikov, ampak naj bi glasovala po strankarski pripadnosti, bodo odpoklicali.

Na očitek sveta, da je Horvatova odpisala terjatve občinam, Kerman pravi, da za to ni bilo zakonske podlage in da bi te vseeno zapadle ter da so le bremenile bilance, saj so segale v leto 2005. Nova direktorica pa da bo nekaj časa neoperativna, saj nima bibliotekarskega izpita, ker mora opravljati tudi strokovno, torej knjižničarsko delo, bo zato morala imeti svetovalca, kar pomeni dodatne stroške.

Protestom se je pridružil tudi soboški SDS, češ da političnemu kadrovanju župana Jevška in njegovih najbližjih strankarskih pajdašev iz vrst SD in SMC ni videti konca, da po neuspelem manevru rušenja direktorja Pomurskih Lekarn Ivana Zajca, ki v ozadju še poteka, nadaljuje prakso kljub protestnemu pismu županov, ki so nasprotovali političnemu kadrovanju.

Na očitek o scenariju, ker predsednik KMVVI Mitja Slavinec iz SMC namenoma ni sklical seje, ker je vedel, da ne bo podpore za Šek Škafarjevo, Slavinec odgovarja, da je bilo vse zakonito in da komisija ni odločala zaradi odsotnosti petih članov. Opozicija pa trdi, da so sejo bojkotirali, ker na dnevi red ni uvrstil zahtevanih točk. Slavinec odgovarja, da tega ni storil zaradi formalnih procesnih razlogov, ker bi sicer kršil poslovnik. O legitimnosti imenovanja Šek Škafarjeve pa nima pomislekov, ker da direktorja imenuje svet, občina da le soglasje.

Tudi župan Jevšek pravi enako in da mestni svet o imenovanju direktorice pač ni razpravljal, ker tega predloga od KMVVI ni dobil. Ob tem pa meni, da to ne bo vplivalo na sodelovanje z župani drugih občin ustanoviteljic, saj mora biti v ospredju interes po enakopravnem dostopu storitev za vse. Slednje bi moralo biti po mnenju soboškega župana tudi vodilo izstopa občine Beltinci iz soustanoviteljstva.

Predsednik sveta knjižnice Marko Polanšček za novinarska vprašanja ni bil dosegljiv.

Ker se KMVVI ni sestala več kot dva meseca, bi brez direktorjev z novim letom skoraj ostala tudi Pomurski muzej in Galerija Murska Sobota, čeprav se je prijavil le po en kandidat. Zaplet so rešili zadnji hip z dopisno sejo komisije in ju potrdili.