c S

Po Cerarjevih zagotovilih vlada misli na vse in ne le na direktorje v javnem sektorju

11.12.2017 16:41 Ljubljana, 11. decembra (STA) - Predsednik vlade Miro Cerar ob sprejetju uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju zavrača očitke, da je vlada poskrbela le za tiste z najvišjimi plačami. V DZ je spomnil, da so plačne anomalije že odpravili v skupini J, kjer so prejemniki najnižjih plač v javnem sektorju. Vlada pa misli tudi na upokojence, je zagotovil.

Poslanec koalicijske DeSUS Benedikt Kopmajer je na današnji seji DZ premierja povprašal glede uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju, ki jo je vlada konec novembra potrdila le z glasovi ministrov SMC oz. s preglasovanjem manjših koalicijskih partneric. V DeSUS in SD so bili kritični do te poteze in so opozorili, da lahko sproži sindikalne nemire. "Kako boste zagotovili socialni mir?" je vprašal Kopmajer.

Cerar je opozoril, da je bilo treba odpraviti plačna nesorazmerja v javnem sektorju. Ta so bila največja v plačni skupini J in so jih že odpravili, na ustrezno ureditev pa so čakale še plače direktorjev v javnem sektorju. Dogajalo se je, da so javni uslužbenci prejemali celo višjo plačo od direktorja, "kar ni korektno", je dejal.

S sprejetjem uredbe so po njegovih besedah počakali, dokler niso odpravili nepravilnosti pri najnižje plačanih. Glede na to zavrača očitke, da je vlada najprej poskrbela za najbolje plačane.

"Anomalije odpravljamo v minimalni višini in vlada je tu sprejela pravo rešitev, ki pa žal ni bila soglasno sprejeta v koaliciji," je menil Cerar.

Ob Kopmajerjevi oceni, da bi morali sadove gospodarskega okrevanja razdeliti tudi med upokojence, pa je opozoril, da se pokojnine že usklajujejo, letni dodatek pa so letos po dolgem času dobili vsi upokojenci.

Stopnja revščine se po Cerarjevih besedah "res znižuje počasi, a se znižuje". Kot je dejal, si vlada prizadeva, da se bo zniževala še naprej. "Ni razloga, da bi tu šli v različne smeri," je ocenil. "Toda paziti moramo, da ne porušimo sistema javnih financ," je posvaril.