c S

Med poslanskimi vprašanji Cerarju tudi prodaja NLB in financiranje zasebnih šol

11.12.2017 10:05 Ljubljana, 11. decembra (STA) - DZ bo redno decembrsko sejo danes kot običajno začel z vprašanji vladi. Premier Miro Cerar bo odgovarjal na vprašanja opozicije o prodaji NLB, (ne)uresničitvi ustavne odločbe glede financiranja šolstva ter številu zaposlenih v državni in javni upravi, iz koalicijske DeSUS pa ga bodo povprašali v zvezi dvigom plač direktorjem v javnem sektorju.

Glede dviga plač direktorjem v javnem sektorju bo Cerar odgovarjal na vprašanje poslanca partnerske DeSUS Benedikta Kopmajerja. V koaliciji je namreč nekaj prahu dvignila uredba o plačah direktorjev v javnem sektorju, ki jo je vlada konec novembra potrdila le z glasovi ministrov SMC oz. s preglasovanjem manjših partneric. V DeSUS in SD so bili kritični do te poteze in opozorili, da lahko sproži sindikalne nemire.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin bo premierja vprašal, kdaj in kako bo zagotovil uresničitev ustavne odločbe iz leta 2014 glede izenačitve financiranja javnoveljavnih osnovnošolskih programov. DZ bo o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja odločal v petek, a je usoda novele negotova. Glede vprašanja financiranja zasebnih osnovnih šol si niti v SMC niso enotni.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek bo od Cerarja terjal odgovore glede prodaje NLB. Med drugim ga zanima, ali se mu zdi odgovorno, da z napovedano spremembo zavez v zadnjih trenutkih mandata vlade "definira obveznosti naslednje vlade, kar pomeni, da počne natanko to, kar očita prejšnjim vladam, vroč kostanj prodaje NLB samo prelaga v nedefinirano prihodnost".

Poslanec SDS Vinko Gorenak pa bo Cerarja vprašal glede števila zaposlenih v državni upravi in javni upravi, potrebnimi sredstvi za njihove plače ter vplivom na stanje javnih financ in posledično na razvoj ter napredek države.