c S

Novogoriški dijaški dom praznuje 70-letnico delovanja

17.11.2017 13:43 Nova Gorica, 17. novembra (STA) - Ob začetku šolskega leta je minilo 70 let od nastanitve prvih dijakov v prostore Dijaškega doma Nova Gorica. Okroglo obletnico obeležujejo z današnjo slovesnostjo, ki se je bosta udeležila tudi podpredsednik DZ Matjaž Nemec in direktorica direktorata za srednje in višje šolstvo Elvira Šušmelj.

Ob tej priložnosti bo na ogled razstava fotografij nekdanjih dijakinj Nine Čelhar, Veronike Hozjan in Lare Žitko.

"V Dijaškem domu Nova Gorica dijaki bivajo z namenom, da bi uspešno zaključili izobraževanje oziroma se usposobili za poklic. Glede na to, da so v dom vključeni mladi, ki osebnostno še rastejo, je nujno zagotoviti tudi kontinuiteto vzgoje v skladu s pričakovanji staršev in družbeno postavljenimi vzgojno-izobraževalnimi cilji oziroma vrednotami po veljavnem vzgojnem programu za dijaške domove," je za STA pred večerno prireditvijo povedal ravnatelj Dijaškega doma Nova Gorica Dragan Kojić.

Pri dijakih že 70 let krepijo občutek lastne vrednosti, odgovornosti, samozavesti in veselja do življenja. Vzpodbujajo procese učenja "za vedeti, narediti, učiti se biti in učiti se živeti skupaj". Temeljni okvir za procesiranje vzgojnega dela pa so vrednote samostojnosti, odgovornosti in delavnosti, je še dodal ravnatelj.

Začetek delovanja novogoriškega dijaškega doma sega v obdobje po drugi svetovni vojni. Prvi zasilni dijaški dom je deloval skoraj dve leti v stavbi blizu železniške postaje v Gorici in je dijakom omogočal le možnost nastanitve in prehrane. Po priključitvi Gorice Italiji se je 15. septembra 1947 dijaški dom preselil v Coroninijevo graščino v Šempetru. Postal je dom za učence od Bovca do Vipavske doline in Krasa ter za zamejce in številne sirote. Dijakov je bilo več kot sto, na omenjeni lokaciji pa je deloval do leta 1952.

Novogoriški dijaški dom se je nato selil po več lokacijah v Novi Gorici in ostalih krajih v bližnji okolici, dokler ni bila leta 1981 zgrajena sedanja stavba dijaškega in študentskega doma na Streliški ulici v Novi Gorici. V njem je 154 bivalnih enot oziroma 357 postelj, 127 za študente in 230 za dijake.

V novogoriškem dijaškem domu v letošnjem šolskem letu prebiva okrog 150 dijakov in 50 študentov, je še povedal Kojić. Med njimi sta tudi dva Afganistanca, ki sta na Goriško prišla kot mladoletna prebežnika brez spremstva in sta se uspešno vključila v srednješolski izobraževalni proces.

V prejšnjem šolskem letu so v dijaškem domu gostili še več mladoletnikov brez spremstva, ki pa jih v letošnjem ni več. Nastanitev je bila pripravljena za deset mladoletnikov, vendar se jih je zaradi odhodov na Goriškem zvrstilo okrog 30.