c S

Začenja se gradnja nove telovadnice Osnovne šole Stražišče

17.10.2017 08:21 Kranj, 17. oktobra (STA) - Na Osnovni šoli Stražišče se bo danes začela dolgo pričakovana gradnja nove telovadnice. Novo telovadnico, zidani objekt velikosti 33 krat 28 krat devet metrov, sestavljajo sanitarije, garderobe, atrij, pedagoški kabinet, servisni prostor in shramba za opremo. Njena gradnja bo trajala dobro leto dni, so sporočili s kranjske občine.

Gradnjo telovadnice bodo izvedli do naslednjih šolskih počitnic, ko bodo sledila še obrtniška in inštalacijska dela ter ureditev zunanje okolice in priprava dokumentacije za predajo objekta v uporabo. Po oceni kranjske občine vrednost naložbe znaša 2,25 milijona evrov.

Nova telovadnica bo 15 let v lasti in upravljanju ter vzdrževanju zasebnega investitorja, ki bo za potrebe izvedbe pouka telovadbe kranjski občini obračunaval uporabnino. Po tem obdobju se bo lastniška pravica objekta prenesla na občino.

Predvidena lokacija nove telovadnice in večji del šolskega prostora je na evidentiranem območju varovanja kulturne dediščine. Šolsko stavbo je projektiral Danilo Fürst, predstavnik Plečnikove šole in leta 1959 nagrajeni arhitekt Zveze društev arhitektov Jugoslavije za najboljšo zgrajeno šolo v takratni Jugoslaviji.

Ta stavba je vključena v evropsko kulturno dediščino 20. stoletja, saj je vzorčni model paviljonske gradnje šol pri nas in prva realizacija, ki dosledno spoštuje moderno teorijo gradnje šol.