c S

Nacionalni svet za knjižnično dejavnost med aktivnejšimi delovnimi telesi ministrstva za kulturo

16.08.2017 09:44 Ljubljana, 16. avgusta (STA) - Med bolj aktivnimi sveti vlade okviru ministrstva za kulturo sta svet za knjižnično dejavnost, ki načrtuje obravnavo priporočil za knjižnice, in za spremljanje razvoja jezikovnih virov, ki je podal smernice za odprt dostop do teh virov. V okviru urada za narodnosti pa delujejo tri komisije oz. skupine, komisija za narodnosti se letos še ni sestala.

Nacionalni svet za knjižnično dejavnost se je letos sestal na dveh rednih in dveh dopisnih sejah. Za letos načrtujejo zlasti obravnavo smernic za splošne, specialne in visokošolske knjižnice, sodelovali pa bodo tudi v postopkih sprememb podzakonskih aktov, ki sledijo decembra 2015 sprejetim spremembah zakona o knjižničarstvu. Tako med drugim predvidevajo obravnavo pogojev za izvajanje knjižnične dejavnosti kot javne službe ter strategije razvoja šolskih in visokošolskih knjižnic, so za STA pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje.

Svet za spremljanje razvoja jezikovnih virov in tehnologij se je od svoje ustanovitve marca letos sestal trikrat. Po navedbah ministrstva je podal smernice za odprti dostop do jezikovnih virov in tehnologij, pri čemer še poteka razprava o načinih njihovega uresničevanja.

Člani medresorske delovne skupine za spremljanje izvajanja jezikovne politike Slovenije so letos na dveh dopisnih sejah pripravljali in tudi sprejeli poročilo o izvajanju akcijskih načrtov za jezikovno izobraževanje in jezikovno opremljenost za lani. Člani letos sicer niso pripravili pobud za spremembo predpisov s področja jezikovne politike, so pa v okviru navedenega poročila vladi pripravili pomembna priporočila, ki so podlaga za spremembe predpisov, so zapisali na ministrstvu.

Medresorska delovna skupina za pripravo arhitekturne politike se je letos sestala dvakrat. Arhivska komisija, katere naloge so dajanje mnenj v spornih primerih določitve roka nedostopnosti arhivskega gradiva in o izjemah pri skrajšanju tega roka, pa se je sestala trikrat.

Člani sveta vlade za dialog o verski svobodi so se letos sešli na eni seji, na njej so med drugim razpravljali o dostopnosti večreligijske duhovne oskrbe v slovenskih bolnišnicah in o obdavčitvi nepremičnin v lasti verskih skupnosti. Drugih sklepov razen seznanitvenih niso sprejeli.

Sej sveta vlade za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji v zadnjem času zaradi nepopolne zasedbe - razrešen je bil predstavnik srbske narodne skupnosti - ni bilo. Svet se bo po napovedih ministrstva v kratkem sestal na predlog predstavnika Zveze hrvaških društev v Sloveniji.

V okviru vladnega urada za narodnosti pa deluje komisija vlade za zaščito romske etnične skupnosti, ki se je letos sestala dvakrat. Med drugim so obravnavali in potrdili predlog nacionalnega programa ukrepov za Rome 2017-2021, ki ga je nato vlada že sprejela. Seznanili so se tudi z rezultati nacionalne platforme za Rome v prvem letu njenega delovanja, svojo naslednjo sejo predvidoma v septembru pa bodo imeli v eni od občin z romsko skupnostjo.

Na svojem prvem srečanju se je tudi že sestala maja letos ustanovljena medresorska delovna skupina za pripravo novele zakona o romski skupnosti, ki ima za pripravo predloga pol leta časa. Vladna komisija za narodni skupnosti pa se letos še ni sestala, so za STA še pojasnili v uradu.

V okviru vlade oz. posameznih ministrstev poleg organov v sestavi sicer deluje več deset posvetovalnih oziroma delovnih teles. V nekatera delovna telesa so vključeni tudi zunanji deležniki, sestajajo pa se po potrebi oz. glede na aktualnost problematike.