c S

Evropska sredstva za razvoj sporazumevalnih zmožnosti s kulturno umetnostno vzgojo

14.08.2017 14:03 Ljubljana, 14. avgusta (STA) - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je podprla razpis za sofinanciranje razvoja inovativnih učnih okolij in prožnih oblik učenja na področju sporazumevalnih zmožnosti s kulturno umetnostno vzgojo. Višina sredstev, namenjenih za izvedbo razpisa, znaša okoli 1,1 milijona evrov, večino pa bo prispeval Evropski socialni sklad.

Novembra lani je bil objavljen javni razpis za razvoj in udejanjanje inovativnih učnih okolij in prožnih oblik učenja za dvig splošnih kompetenc, na katerem za sklop Razvoj sporazumevalnih zmožnosti preko kulturno umetnostne vzgoje ni bil izbran nihče od prijavljenih, zato so sredstva ostala nerazdeljena.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo zato v kratkem objavilo razpis, pri katerem bo Evropski socialni sklad prispeval 80 odstotkov oz. 900.000 evrov.

Namen tega javnega razpisa je posodobitev učnih okolij, uvedba novih pristopov in pedagoških praks tudi z vključevanjem novih tehnologij, ki bodo zagotavljale dvig splošnih kompetenc otrok, učencev in dijakov v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, še posebej na področju kulturne zavesti in izražanja.

Na podlagi priporočil EU, ki poudarjajo medsektorsko sodelovanje in visoko kakovost pri kulturni zavesti, se bodo v razpis lahko vključili tako javni zavodi s področja kulture kot nevladne organizacije (društva, zasebni zavodi, organizacije, ki opravljajo kulturno-umetniške dejavnosti) in so registrirane za opravljanje kulturno-umetniških dejavnosti, v katerih delujejo profesionalni ustvarjalci.

To bo omogočilo otrokom in mladim v okviru formalnega izobraževanja visoko kakovost izobraževanja in stik s profesionalci. Kulturna zavest in izražanje kot ključna kompetenca namreč lahko pomembno prispeva k razvoju sporazumevalne zmožnosti, medkulturnosti, kritičnega razmišljanja, inovativnosti, ustvarjalnosti in reševanja problemov, so še dodali v službi.