c S

Šolarji v Cerkljah ob Krki v novem šolskem letu pod novo streho

26.06.2017 08:35 Cerklje ob Krki, 25. junija (STA) - Prenova osnovne šole v Cerkljah ob Krki, katere pouk je za vseh devet razredov nekaj časa potekal v prostorih bližnje Vojašnice Jerneja Molana, se po koncu pouka tekočega šolskega leta približuje koncu. Zgodaj lani začeto prenovo bodo končali predčasno, ves potrebni denar za naložbo v znesku 6,26 milijona evrov je zagotovila brežiška občina.

Po podatkih brežiške občine gradnja nove šole in otroškega vrtca prehaja v končni del, izvajalci pa zadnje dni urejajo okolico. Prenovljena osnovna šola in vrtec bosta v novem šolskem letu vrata odprla več kot 300 mladim, tako otrokom kot učiteljem in vzgojiteljem pa bodo s 4000 kvadratnimi metri in sodobno šolsko opremo zagotovili dobre učne in delovne pogoje.

Po besedah brežiškega župana Ivana Molana tehnični pregled novih zgradb pričakujejo julija, po odpravi morebitnih tehničnih pomanjkljivosti pa nato avgusta še uporabno dovoljenje.

Pri rušenju glavnine nekdanjega cerkljanskega šolskega poslopja so sicer ohranili le najstarejše dele šole, v novem šolskem poslopju pa bo mesto dobilo od devet do 12 šolskih oddelkov in pet vrtčevskih. Šola in otroški vrtec bosta lahko sprejela nekaj več kot 250 učencev ter 110 predšolskih otrok.

Novi del šole bodo sestavljali samostojna in z njo povezana zgradba vrtca, prenovljeni ohranjeni del stare šole in delno vkopana telovadnica. Večina učilnic in vse igralnice so obrnjene proti jugu, dobro osvetljenost prostorov zagotavljajo tudi posebni svetlobni jaški.

Financiranje rekonstrukcije in dograditve cerkljanske osnovne šole, ki velja za eno največjih naložb brežiške občine, so zaradi finančne izdatnosti sprva predvideli v treh proračunskih letih in začetek pouka v novih prostorih v šolskem letu 2018/2019. Z rebalansom letošnjega proračuna in polmilijonsko zadolžitvijo pa so nato omogočili njeno predčasno končanje.