c S

Na ljubljanski univerzi o zdravem življenjskem slogu študentov

19.04.2016 12:46 Ljubljana, 19. aprila (STA) - V organizaciji ljubljanske univerze danes poteka mednarodni posvet o zdravem življenjskem slogu študentov. Zadnje raziskave stanja športa na slovenskih univerzah, posebej ljubljanski, po navedbah Hermana Berčiča s katedre za šport na univerzi kažejo trend upadanja na vseh segmentih.

Rektorja ljubljanske univerze Ivana Svetlika veseli, da na univerzi tečejo aktivnosti v smeri osveščanja o tej problematiki, za kar pogostokrat poskrbi nekaj posameznikov, katedra za univerzitetni šport, fakulteta za šport in drugi. "Za današnjo temo bi lahko rekel, da bi jo lahko izpeljali v skladu s tremi slogani: zdrav duh v zdravem telesu, bolje preprečiti kot zdraviti in iz malega raste veliko," je dejal.

Če bi želeli programe širiti, bi po njegovih besedah morali imeti na voljo več sredstev. Univerza ves čas podpira športne dejavnosti in išče dobre rešitve za položaj športa ter se vključuje v razprave, ko gre za sistemske rešitve. Kot pravi, se bo priložnost za to pokazala že ob snovanju novega zakona o visokem šolstvu. Poudaril je, da bi od vsakega mladega človeka pričakoval, da ni dober samo na študijskem področju, ampak da je tudi športno aktiven.

Na ministrstvu za zdravje pa po besedah Mojce Gobec opažajo, da o zdravju ne razpravljajo več samo znotraj zdravstvenega sektorja, ampak se osveščenost o pomenu skrbi za zdravje seli v vse družbene strukture. "Za zdravje je odgovoren vsak posameznik, država pa je pristojna za ustvarjanje pogojev, ki jih ljudje lahko uresničujemo in skrbimo za zdrav življenjski slog," je poudarila.

Prepoznane probleme so na ministrstvu po njenih navedbah naslovili v strateških dokumentih. Z lani sprejeto resolucijo o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti 2015-2025 že ustvarjajo pogoje za boljše prehranjevalne navade ter vzpostavljajo okolja, ki spodbujajo redno telesno dejavnost. Spomnila je, da so pravkar v državnem zboru potrdili resolucijo nacionalnega plana zdravstvenega varstva 2016-2025.

Goste je v imenu odsotne ministrice za izobraževanje, znanost in šport nagovoril državni sekretar Tomaž Boh. Kot je izpostavil, na ministrstvu verjamejo, da je poleg študijskih procesov, odličnosti na raziskovalnem in študijskem področju, tudi zdravo življenje študentov tisto, kar dela družbo bolj srečno, boljšo in življenje v Sloveniji lepše.

Po mnenju dekana fakultete za šport Milana Žvana se zdrav življenjski slog vsekakor oblikuje v zgodnjem otroštvu, družinskem življenju in nedvomno v študentskem okolju. To odločilno oblikuje zdrav življenjski slog študentov. Ob tem je navedel rezultate iz zadnje raziskave, da 70 odstotkov študentov ocenjuje, da je telesna dejavnost izjemno pomembna in da pomembno zaznamuje sleherni njihov dan.

"A le del teh, ki to ocenjujejo, je tudi telesno aktivnih," pravi Žvan. Sam ocenjuje, da so naši študentje presežno obremenjeni z nezdravim življenjskim slogom, ki zahteva načrtovane, dodatne in specifične ukrepe za učinkovitejšo krepitev njihovega zdravja.

V nadaljevanju posveta sledijo prispevki športnih pedagogov in profesorjev.