c S

Znanstvenice Bajdu očitajo nepoznavanje dela žensk v znanosti

08.05.2014 12:30 Ljubljana, 08. maja (STA) - Članice komisije za ženske v znanosti pri ministrstvu, pristojnem za znanost, so na novega predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Tadeja Bajda naslovile protestno pismo, v katerem mu očitajo nepoznavanje razmer, v katerih ustvarjajo ženske na znanstvenih področjih. V predsedniku ne prepoznavajo znanilca sprememb na bolje.

Novi predsednik SAZU, akademik Tadej Bajd je že v prvih izjavah pokazal precejšnje nepoznavanje razmer, v katerih ustvarjajo znanstvenice, brez kakršnekoli podpore nacionalne akademske ustanove, so zapisale članice Komisije za ženske v znanosti pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Med drugim mu očitajo, da se s sklicevanjem na svoje matično delovno okolje, ki, kot razloži, kljub trudu ne privablja žensk, izmika vprašanjem o izjemno nizkem številu članic SAZU ter da odgovornost za slab položaj žensk v znanosti primarno nalaga univerzi in inštitutom.

Obenem se jim zdi nedopusten stavek, ki ga je kot na novoizvoljeni predsednik izrekel v Odmevih: "In potem še moje izkušnje z diplomiranimi damami, bi lahko rekel, da nerade, recimo kadar pridejo iz drugih krajev, ostajajo v Ljubljani. Ker v Ljubljani pa je nekako treba ostati, da lahko delaš to kariero. Moraš biti na inštitutu, moraš biti na univerzi, ampak se rade vračajo v svoje okolje".

S tem je Bajd po njihovem mnenju še utrdil spolne klišeje o ženskah in znanosti. Že samo naslavljanje žensk - diplomirane dame - je pokroviteljsko in za znanstveno okolje popolnoma neprimerno, so poudarile. S trditvijo, da se ženske inženirskemu poklicu izogibajo in da se raje kot moški vračajo v domača, lokalna okolja, pa zanemarja družbene pogoje možnosti dela žensk v znanosti in zavrača odgovornost za karierne zaostanke ali karierne "stranpoti" žensk na njihove domnevne značilnosti. Ob tem so dodale, da so univerze in fakultete tudi v drugih mestih.

Po njihovem prepričanju bi se bilo dobro pozanimati o problemih žensk v znanosti. Na podlagi dejstev bi lahko Bajd sklepal o trdoživosti predstav o "ženskih" in "moških" področjih izobraževanja, zaposlitve in strukturnih možnostih vključevanja v slovensko akademsko ustanovo ter obljubil, da bo SAZU naredila vse, da se ti, za slovensko znanost in družbo škodljivi predsodki in klišeji v javnosti in na sami SAZU razgradijo.

Obenem se znanstvenicam zdi zaskrbljujoče, da si za priznanje šteje, da mu je lani kot predsedniku Zoisovega odbora precedenčno uspelo izboljšati kvoto nagrajenih žensk. Opozorile so, da je bila Zoisova nagrada kljub pravočasnemu opozorilu podeljena znanstvenici Dušanki Janežič, ki je bila pred tem odpuščena s Kemijskega inštituta iz krivdnih razlogov zaradi utemeljenega suma kaznivih dejanj, povezanih z nenamensko porabo javnih sredstev in kršitve etičnega kodeksa.

Spolno uravnoteženje je, kot pišejo, "pomembno, vendar ne kot argument v zagovarjanju slabih rešitev in ponavljanja destruktivnih vzorcev znanstvenih oblasti".