c S

Stekli so postopki za objavo večjih davčnih dolžnikov

09.04.2013 Z zadnjimi spremembami Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2), so bili med drugim postavljeni tudi temelji objave večjih davčnih dolžnikov in drugih kršiteljev, sledila pa je tudi objava Pravilnika o rokih in načinu izmenjave podatkov, ki so potrebni za pripravo seznamov pravnih oseb – neplačnikov, katerih dolg presega 5.000 evrov in je starejši od 90 dni.

V skladu z novim 20. členom ZDavP-2 so določeni postopki javne objave zavezancev, ki ne predlagajo obračunov davčnega odtegljaja in neplačnikov davkov. Po zakonskih določbah naj bi imela pri tem bosta glavno vlogo Generalni davčni urad in Generalni carinski urad, ki bosta najkasneje do 10. v mesecu, na svojih spletnih straneh objavila podatke o:

  • zavezancih za davek, ki ne predlagajo obračunov davčnega odtegljaja v zakonskih rokih – davčnih zamudnikih;
  • zavezancih za davek, ki imajo zapadle neplačane davčne obveznosti – davčnih dolžnikih.

Pri tem se šteje za zapadlo neplačano obveznost davčna obveznost davčnega zavezanca, ki na 25. dan v mesecu pred mesecem objave presega 5.000 evrov in je starejša od 90 dni. Prav tako bodo objavljeni tudi neplačniki oz. davčni zavezanci, ki do 25. marca ne bodo predložili obračuna davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače za predpretekli mesec t.j. februar. Pri tem zakon določa, da bo seznam zajemal tudi podrobne podatke o davčnih zavezancih kot je firma ali ime, sedež in poslovni naslov ter davčno številko davčnega zavezanca.

Tudi pri objavi podatkov neplačnikov bo seznam zajemal tudi dejanske lastnike, za katerega se  šteje fizična oseba, ki je posredno ali neposredno imetnik deležev ali delnic, ki predstavljajo več kot 25 % osnovnega kapitala te pravne osebe. Tudi tu velja, da bodo podatki zajemali vse ključne podatke lastnika in sicer tako njegovo osebno ime, kot tudi datum rojstva, kot so evidentirani v registrih, kot je poslovni register pri Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) in centralni register nematerializiranih vrednostnih papirjev, ki ga vodi Centralno klirinško depotno družbo, d. d. (KDD), v posebnih primerih pa zaradi nesporne identifikacije zavezanca za davek, tudi občino stalnega prebivališča oziroma začasnega prebivališča ali državo bivanja, če davčni zavezanec nima stalnega prebivališča v RS.

Zakon predvideva, da seznam davčnih dolžnikov objavljen v obliki razredov v odvisnosti od višine neplačanih davkov. S tem se bo v seznam javno objavljenih davčnih dolžnikov zajelo tako osebe s pomembnim dolgom do javnih blagajn, ki ne plačujejo dajatev v določenem daljšem časovnem obdobju, kot tudi osebe, ki le redko zamudijo s plačilom davka le za nekaj dni, kar je največkrat povezano s krajšimi likvidnostnimi težavami davčnih zavezancev. Pri pripravi seznama velja opozoriti tudi na dejstvo, da se določbe ZDavP-2 nanašajo tudi na plačilo socialnih prispevkov (prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje, prispevke za zaposlovanje in prispevke za starševsko varstvo), kar pomeni, da bodo v javni objavi neplačnikov davkov vključeni tudi dolžniki zapadlih neplačanih prispevkov za socialno varnost, ki morajo biti plačani skupaj z akontacijo dohodnine pri obračunu plače.

V skladu s prehodnimi določbami oz. 89. členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) bosta Generalni davčni urad in Generalni carinski urad prvič objavita podatke po 20. členu ZDavP-2 do 15. aprila 2013.

Pri tem velja omeniti, da objava davčnih kršiteljev ne bo enkratno dejanje, saj zakon določa, da bosta odslej Generalni davčni urad (DURS) in Generalni carinski urad (CURS) mesečno najkasneje do 10. v mesecu na svojih spletnih straneh objavila podatke o davčnih dolžnikih in neplačnikih po podatkih na 25. dan v mesecu pred mesecem objave. Po predlogu Pravilnika o rokih in načinu izmenjave podatkov, ki so potrebni za pripravo seznamov pravnih oseb – neplačnikov, katerih dolg presega 5.000 EUR in je starejši od 90 dni bodo pred tem potekala naslednja postopkovna dejanja:

  • CURS v dveh delovnih dneh po izteku 25. dne v mesecu posreduje svoj seznam pravnih oseb - neplačnikov DURS.
  • DURS v treh delovnih dneh po izteku 25. dne v mesecu posreduje svoj seznam pravnih oseb – neplačnikov AJPES skupaj s seznamom CURS. Seznama neplačnikov vsebujeta podatke o matični in davčni številki pravnih oseb - neplačnikov.
  • AJPES v treh delovnih dneh po prejemu seznamov pravnih oseb - neplačnikov le-ta dopolni s podatki o fizičnih osebah, ki so na 25. dan v mesecu dejanski lastniki pravnih oseb s tega seznama, pri čemer se upoštevajo le fizične osebe, ki izpolnjujejo kriterij iz drugega stavka petega odstavka 20. člena ZDavP-2. AJPES pridobi podatke o lastniških deležih iz vpisov v Poslovni register Slovenije, in iz podatkov iz delniških knjig, ki se vodijo v Centralnem registru nematerializiranih vrednostnih papirjev pri KDD. Pri tem KDD brezplačno posreduje AJPES podatke iz delniških knjig, ki se vodijo v Centralnem registru nematerializiranih vrednostnih papirjev, najkasneje prvi delovni dan po 25. dnevu v mesecu.
  • DURS po prejemu dopolnjenih seznamov pravnih oseb - neplačnikov s strani AJPES, in seznam, ki se nanaša na CURS nemudoma oz. najkasneje naslednji delovni dan po prejemu, posreduje CURS.

V skladu s predlogom 4. člena Pravilnika bosta DURS in AJPES način in strukturo izmenjanih podatkov določila v tehničnem protokolu, AJPES in KDD pa medsebojno posredovanje podatkov uredila na način, ki ga bo določil KDD. V pripravi pa je tudi Pravilnik o medsebojni izmenjavi podatkov navedenih pravnih subjektov.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.