c S

V veljavi prvi paket ukrepov za pomoč gospodarstvu

29.03.2020 V veljavi prvi paket ukrepov za pomoč gospodarstvu 29.03.2020 00:56 29. marca je začel veljati prvi paket zakonov, s katerimi poskuša država vsaj nekoliko omiliti posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. V podjetjih opozarjajo, da to ne bo zadoščalo, vlada medtem pripravlja dodatne ukrepe, t. i. mega zakon.

V skladu z Zakonom o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP) bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi epidemije ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo.

V tem času bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov povprečne plače v zadnjih treh mesecih, pri čemer bo del tega zneska poravnala država. V primeru, da delavec ne bo prišel na delo zaradi odrejene karantene, bo država delodajalcu povrnila celotno izplačano nadomestilo.

Upravičenci po tem zakonu so gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki, ki zaposlujejo delavce. Samozaposleni pa bodo lahko socialne prispevke za naslednje tri mesece poravnali z dvoletnim zamikom. Odlog prispevkov se bo izvršil avtomatično.

Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju (ZIUJP) bo zavezancem omogočil, da bodo lahko davčne obračune za lani oddali dva meseca pozneje, to je do 31. maja. Na konec maja se prestavlja tudi rok za oddajo letnih poročil za leto 2019 Ajpesu.

Vladi pa ta zakon omogoča, da lahko v času epidemije začasno zadrži izvrševanje posameznih proračunskih izdatkov ter si vzame neomejena pooblastila za prerazporejanje denarja znotraj proračuna.

Med prvimi uveljavljenimi ukrepi (Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK)) je tudi možnost odloga odplačevanja posojil za leto dni. Tu so upravičenci poleg gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov in kmetov tudi društva, zadruge in ustanove, pa tudi samozaposleni in fizične osebe, če so državljani Slovenije. Vlogo bodo morali na svojo banko nasloviti sami.

Eden od ukrepov sega tudi na področje preskrbe s hrano. V skladu z Zakonom o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane (ZIUPKGP) bo mogoče omejiti promet z živili, kot tudi prepovedati njihov izvoz ali uvoz, po potrebi pa tudi uravnavati cene.

Zaradi omejenega gibanja in poslovanja posameznih državnih organov in drugih nosilcev javnih pooblastil je v prvem paketu ukrepov še Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (ZZUSUDJZ), po katerem v obdobju epidemije roki v sodnih, prekrškovnih in upravnih postopkih ne tečejo.


Vlada je sicer v soboto zvečer potrdila t. i. mega zakon, ki bo nekatere od navedenih ukrepov bistveno nadgradil.

Vir: STA,  29. marec 2020


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.