c S

V torek s tradicionalnimi dobrodošlicami v novo študijsko leto

27.09.2019 V torek se začenja novo študijsko leto. Novopečene študentke in študente bodo v novem obdobju njihovega življenja pričakale dobrodošlice vodstev univerz in študentskih organizacij. Letos je bilo v prvem roku na fakultete sprejetih 11.051 bodočih študentov, vpisi v drugem roku še potekajo. Vseh vpisnih mest za redni in izredni študij je 18.632.

Na univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter na javnih in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih je za študijsko leto 2019/2020 na voljo 18.632 vpisnih mest za redni in izredni študij. V primerjavi z lanskim letom so visokošolski zavodi tokrat razpisali 251 vpisnih mest več.

V prvem roku so fakultete na dodiplomski in enoviti magistrski študij sprejele večino, skupno 11.051 novih študentov od skupno 14.590 prijavljenih. Končni podatek o tem, koliko študentov bo v novem študijskem letu študiralo na slovenskih univerzah, bo znan konec oktobra, saj vpisi še potekajo.

Ker tretjega roka že nekaj let ni, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport za zapolnitev še prostih vpisnih mest tudi tokrat na univerzah, razen ljubljanske, uvedlo dodatni rok za oddajo prijave za vpis.

Najvišji delež prijavljenih sprejela mariborska univerza, najnižjega ljubljanska

Najvišji delež sprejetih glede na prijave ima mariborska univerza, in sicer 83,3 odstotka, sledijo samostojni in koncesionirani visokošolski zavodi z 82,7 odstotka, primorska univerza z 81,6 odstotka ter ljubljanska z 72,1 odstotka.

Največ mest je sicer, kot ponavadi, razpisala največja univerza, ljubljanska, in sicer 9124. V prvem prijavnem roku se je prijavilo 9623 kandidatov, sprejetih jih je bilo 6947, v drugem roku pa še 1255.

Na mariborski univerzi je bilo v prvem prijavnem roku sprejetih 2564 novih študentov od 3079 prijav, s čimer so zapolnili več kot polovico razpoložljivih mest. Univerza je letos razpisala manj vpisnih mest, in sicer 4551, v drugem roku je na voljo še 2307 mest.

Primorska univerza je za študijsko leto 2019/20 na svojih šestih fakultetah razpisala skupno 1558 mest za študijske programe 1. stopnje, po prvem prijavnem roku pa so sprejeli 950 bodočih bruck in brucev. Za drugi rok je prostih še 708 mest.

Na študij na novogoriški univerzi pa je bilo v prvem roku sprejetih 28 študentov od 30 prijavljenih. Fakulteta sicer razpisuje 260 mest, za drugi rok jih je na voljo še 222.

Ostali visokošolski zavodi s koncesijo, kjer je bilo skupno 1916 razpisnih mest, so v prvem roku sprejeli 574 študentov od 694 prijavljenih, za drugi rok je razpisanih 1140 mest.

V novo študijsko leto tudi študenti višjih šol

Za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2019/2020 je v primerjavi s prejšnjim študijskim letom ponujenih manj vpisnih mest, skupaj 11.719.

Prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje je razpisalo 48 višjih strokovnih šol, in sicer 29 javnih in 19 zasebnih, od tega dve s koncesijo. Razpisanih je 33 različnih študijskih programov.

Od vseh 3128 prijavljenih kandidatov je bilo v prvem prijavnem roku sprejetih 2419 kandidatov, v drugem roku še 1535. Sprejeti kandidati se morajo v prvi letnik vpisati do 1. oktobra. O datumu vpisa jih pisno obvestijo višje strokovne šole.

Tradicionalne dobrodošlice in sprejemi

Pred uradnim začetkom študijskega leta univerze s študentskimi organizacijami novincem tradicionalno izrekajo dobrodošlice. Ljubljanska univerza letos obeležuje stoto obletnico univerze, zato so organizacijo Pozdrav brucem 2019 prevzeli študenti. Tako bodo v torek na Kongresnem trgu v Ljubljani sprejeli ljubljanske brucke in bruce, ki jih bo v novo študijsko leto pospremil rektor Igor Papič. Novopečenim študentom pa bo z informacijami o študiju v pomoč študentska organizacija (ŠOUL).

Na mariborski univerzi so teden pred začetkom študijskega leta pripravili uvajalni teden za bruce. V tem času študente opremljajo z vsemi potrebnimi informacijami, da bodo lahko že prve tedne v največji meri posvetili študiju.

Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, pripravlja tudi primorska univerza, kjer bodo mlade na fakultetah nagovorile dekanje in dekani, na Titovem trgu v Kopru pa jih bo tradicionalno pozdravilo še vodstvo univerze. Za informacije o študiju je tudi tokrat poskrbela študentska organizacija primorske univerze (ŠOUP).

Tudi letos kar nekaj novosti za študente

Študente v novem študijskem letu čaka nekaj novosti. Spremembe so pri pridobivanju bonov za subvencionirano prehrano, evidenci študentskega dela in državnih štipendijah. Na nekaterih univerzah jih čakajo novi študijski programi, tudi novi prostori. Primorski študenti pa bodo dobili novo rektorico Klavdijo Kutnar, ki bo vodenje univerze prevzela sredi novembra.

Na zakonodajnem področju se še vedno čaka na zakona o visokem šolstvu ter o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti. Slednji je maja prestal javno obravnavo, predlog novele prvega pa na ministrstvu trenutno usklajuje delovna skupina. Po nekaterih pričakovanjih bi lahko bilo končno besedilo usklajeno do konca leta, ni pa nujno.

Ljubljana/Maribor/Koper/Nova Gorica, 26. septembra (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.