c S

Poleg izmenjav študentov tudi gostovanja visokošolskih učiteljev v tujini

19.07.2019 Izvajanje študijskih programov tudi v tujem jeziku omogoča tako študentom kot profesorjem pridobivanje izkušenj za prihodnje delo in izmenjave, so prepričani na javnih univerzah. Študentje odhajajo na izmenjave v tujino v okviru programa Erasmus+, visokošolski učitelji pa se za izmenjave lahko prijavijo na razpisu ministrstva za izobraževanje.

V okviru zaključenega javnega razpisa Mobilnost slovenskih visokošolskih učiteljev 2017-2018 so načrtovali 98 izmenjav slovenskih visokošolskih učiteljev, izvedli pa so jih 96, so za STA pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. V okviru javnega razpisa Mobilnost slovenskih visokošolskih učiteljev 2018-2021 pa načrtujejo 175 gostovanj, v okviru katerih se slovenski visokošolski učitelji ravno tako vključujejo v neposredni pedagoški proces, kot so predavanja, vaje in seminarji na tujih visokošolskih institucijah.

V prejšnjem študijskem letu je bilo z ljubljanske univerze na izmenjavi 474 visokošolski učiteljev, z mariborske univerze 181, s primorske univerze pa jih gre na izmenjavo letno okoli 90. Prav tako so na slovenskih javnih univerzah gostovali tuji predavatelji, in sicer na ljubljanski 457, na mariborski 243 in na primorski univerzi 104.

V tem študijskem letu je na ljubljanski univerzi vpisanih okoli 2700 tujih študentov. Največ jih prihaja iz bivših jugoslovanskih republik, Bolgarije, Italije, Rusije, Turčije in Francije. Na izmenjavi pa je bilo v preteklem letu 2122 študentov, so za STA pojasnili na univerzi.

Na Univerzi v Mariboru je redno vpisanih 920 tujih študentov, v okviru različnih študentskih izmenjav iz tujine pa na univerzi v tem letu študira 865 tujcev. Največ redno vpisanih študentov še vedno prihaja iz držav Zahodnega Balkana in bivših jugoslovanskih republik, na kratkoročnih izmenjavah pa največ študentov, ki se odloča za izmenjavo semestra ali dveh na univerzi, prihaja iz Španije, Turčije, Francije, Portugalske, Češke in Nemčije.

Na izmenjavo na Univerzo na Primorskem pride letno približno 200 študentov, od tega največ v okviru programa Erasmus+. Za celotno obdobje študija pa si je univerzo v tem študijskem letu izbralo 572 študentov iz tujine.

"Raba tujih jezikov v študijskem procesu je eden od pomembnih elementov kakovostnega razvoja znanosti. Slovenija mora, če želi biti konkurenčna razvitim državam, omogočiti večjo odprtost visokošolskega prostora. Slovensko visoko šolstvo mora postati del globalnega visokošolskega sistema in svojo kakovost nenehno izboljševati tudi v sodelovanju z najboljšimi tujimi institucijami," so zapisali na ministrstvu.

Ljubljana, 16. julija (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.