c S

Zbirke osebnih podatkov, ki jih vodijo osnovne šole

31.05.2018

Splošna pravna podlaga za dopustno obdelavo OP je določena v prvem odstavku 8. člena ZVOP-1, na podlagi katere se lahko OP obdelujejo le, če obdelavo podatkov in OP, ki se obdelujejo, določa zakon, ali če je za obdelavo določenih OP podana osebna privolitev posameznika. V 9. členu ZVOP-1 pa je natančneje posebej urejena pravna podlaga za obdelavo OP v javnem sektorju, kamor sodijo tudi javne osnovne šole.

V javnem sektorju se lahko OP obdelujejo le, če tako določa zakon, ki lahko tudi določi, da se določeni OP obdelujejo le na podlagi osebne privolitve posameznika.

Področni zakon, ki ureja obravnavano področje, je ZOsn, ki v 94. členu določa, da osnovna šola zbira, obdeluje, shranjuje, posreduje in uporablja podatke, vsebovane v zbirkah podatkov, ki jih vodi v skladu s predpisi o varstvu OP, če s tem zakonom ni drugače določeno. Med različne vrste zbirk podatkov, ki jih vodi osnovna šola, sodi tudi zbirka podatkov o učencih, vpisanih v osnovno šolo, in njihovih starših (prva točka 1. odstavek 95. člena ZOsn). V skladu z 97. členom ZOsn pa se navedeni OP učencev iz zbirk podatkov iz 95. člena tega zakona lahko zbirajo, obdelujejo, shranjujejo in uporabljajo za potrebe obveznega izobraževanja in posredujejo ministrstvu, pristojnemu za šolstvo, za izvajanje z zakonom določenih nalog ter Državnemu izpitnemu centru za izvajanje nacionalnega preverjanja znanja. Za potrebe znanstveno-raziskovalnega dela in pri izdelavi statističnih analiz se smejo OP uporabljati in objavljati tako, da identiteta učenca ni razvidna.

Navedeno pomeni, da ZOsn kot specialni, področni zakon natančno določa, za kakšen namen (za potrebe obveznega izobraževanja) in komu lahko osnovna šola posreduje OP učencev.

Zbirke, ki jih lahko šole vodijo o otrocih in njihovih starših so torej eksplicitnodoločene v 95. členu ZOsn.

Zakonodajalec je določil, da osnovna šola vodi naslednje zbirke podatkov:

  • zbirko podatkov o učencih, vpisanih v osnovno šolo, in njihovih starših,
  • zbirko podatkov o napredovanju učencev, izdanih spričevalih in drugih listinah,
  • zbirko podatkov o gibalnih sposobnostih in morfoloških značilnostih učencev,
  • zbirko podatkov o učencih, ki potrebujejo pomoč oziroma svetovanje.

Zbirka podatkov iz 1. točke navedenega odstavka obsega:

  • podatke o učencu: ime in priimek ter EMŠO, spol, datum, kraj in državo rojstva, prebivališče in državljanstvo, zdravstvene posebnosti, katerih poznavanje je nujno za učenčevo varnost in za delo z učencem in
  • podatke o starših: ime in priimek, naslov prebivališča, telefonska številka, na katero je mogoče posredovati nujna sporočila v času, ko je učenec v šoli.

Zbirka podatkov iz 2. točke prvega odstavka tega člena obsega poleg podatkov iz prve alineje prejšnjega odstavka še podatke o napredovanju učenca, izdanih spričevalih in drugih listinah.

Zbirka podatkov iz 3. točke prvega odstavka tega člena obsega poleg podatkov iz prve alineje drugega odstavka tega člena še podatke o gibalnih sposobnostih in morfoloških značilnostih učenca, ki se nanašajo na: telesno višino, voluminoznost telesa, hitrost alternativnih gibov, eksplozivno moč, koordinacijo gibanja telesa, fizično vzdržljivost trupa, gibljivost, mišično vzdržljivost ramenskega obroča in rok, sprintersko hitrost in vzdržljivost v submaksimalnem kontinuiranem naprezanju.

OP iz 3. točke prvega odstavka tega člena se zbirajo v soglasju s starši oziromaskrbniki učencev.

Zbirka podatkov iz 4. točke prvega odstavka tega člena obsega poleg podatkov iz 1. in 2. točke prvega odstavka tega člena še:

  • družinsko in socialno anamnezo,
  • razvojno anamnezo,
  • diagnostične postopke,
  • postopke strokovne pomoči in  
  • strokovna mnenja drugih institucij: centrov za socialno delo, zdravstvenih  
  • inštitucij domov, svetovalnih centrov oziroma vzgojnih posvetovalnic.

OP iz 4. točke se zbirajo v soglasju s starši učencev, razen v primeru, ko je učenec v družini ogrožen in ga je potrebno zavarovati.

Svetovalni delavci so podatke iz 4. točke dolžni varovati kot poklicno skrivnost. Te podatke so kot poklicno skrivnost dolžni varovati tudi drugi strokovni delavci, ki so jim podatki posredovani zaradi narave njihovega dela.

Evidenca šoloobveznih otrok, ki jo vodi šolska uprava v skladu z drugim odstavkom 48. člena tega zakona, obsega:

  • podatke o otroku: ime in priimek ter EMŠO, datum rojstva, naslov prebivališča, ter
  • podatke o starših: ime in priimek, naslov prebivališča.

Evidenca učencev, ki opravljajo nacionalno preverjanje znanja, vsebuje:

  • ime in priimek učenca ter EMŠO, spol, datum, kraj in državo rojstva,  
  • osnovno šolo, na kateri učenec opravlja nacionalno preverjanje znanja, ter
  • razred in oddelek,
  • šolsko leto, v katerem učenec opravlja nacionalno preverjanje znanja,
  • seznam predmetov, iz katerih učenec opravlja nacionalno preverjanje znanja,  
  • dosežke učenca na nacionalnem preverjanju znanja.

Evidenco iz tega odstavka vodi Državni izpitni center.

Več informacij je IP objavil v brošuri: Smernice za varstvo osebnih podatkov v šolah


Vir: Informacijski pooblaščenec


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.