c S

MIZS: Odziv na napovedano stavko v vrtcih in šolah

13.03.2018

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je vodstva vrtcev in šol ob napovedani stavki pozvalo, naj upoštevajo usmeritve za ravnanje v času stavke, ki jih je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Obenem jih je pozvalo, da v času stavke poskrbijo za varstvo in oskrbo otrok in učencev, ki bodo v vrtec oziroma šolo prišli kljub stavki.

http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/MSS_Splet_748d98.jpg

Vodstva zavodov se morajo s stavkovnimi odbori dogovoriti o načinu in vsebini obveščanja javnosti (otrok, učencev, dijakov in staršev) o poteku, trajanju in obsegu stavke ter o načinu izvajanja del in nalog v času stavke. Za zaposlene, ki ne bodo stavkali, morajo organizirati delo.

Vzgojno-izobraževalni zavodi morajo pripraviti načrt nadomestitve izpadlega vzgojno-izobraževalnega procesa. Na ministrstvu smo prepričani, da bodo šole znale v skladu z letnimi delovnimi načrti delo organizirati tako, da bodo doseženi cilji in standardi vzgojno-izobraževalnega dela brez nadomeščanja pouka. Način izvajanja stavke je v vrtcih in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih različen. Stroška oskrbnine vrtci, ki so v času stavke zaprti, staršem ne morejo obračunavati, kar pa ne velja za tiste vrtce, ki so kljub stavki zagotovili možnost varovanja otrok. Odločitve, povezane s plačilom stavke, bodo sprejete po končanih pogajanjih.

Na ministrstvu smo prepričani, da bo delo v vrtcih in šolah tudi na dan stavke teklo v korist otrok oziroma učencev in da bodo zanje zagotovljeni vsi pogoji varnega bivanja, in sicer ves poslovalni čas vrtca oziroma šole.

Vir: MIZS


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.