c S

Cilji EU za področje izobraževanja

11.08.2016 Evropsko računsko sodišče je objavilo Posebno poročilo št. 16/2016 – Cilji EU za področje izobraževanja: programi so usklajeni, toda pri merjenju uspešnosti obstajajo pomanjkljivosti.

Vlaganje v izobraževanje je bistveno za izboljšanje produktivnosti delovne sile, strokovni razvoj in gospodarsko rast. Dosežena izobrazbena stopnja posameznika je neposredno povezana z njegovo zaposljivostjo in kakovostjo zaposlitve, ki jo najde.

Med letoma 2007 in 2013 je bilo iz Evropskega socialnega sklada za podporo izobraževalnim ukrepom zagotovljenih skoraj 34 milijard EUR, med letoma 2014 in 2020 pa naj bi bilo po načrtih zagotovljenih še 27 milijard. Ocenili smo, ali so bili cilji EU za področje izobraževanja ustrezno upoštevani v programih in projektih v okviru teh programov, ki so se izvajali pred letom 2013, ter v njihovi zasnovi za prihodnost. Zaključili smo, da so bili v glavnem upoštevani. Odkrili pa smo nekaj pomanjkljivosti pri spremljanju. Poleg tega ni bilo vedno mogoče prikazati uspešnosti projektov, ker so manjkali kvantificirani cilji in kazalniki.

Posebno poročilo št. 16/2016: Cilji EU za področje izobraževanja: programi so usklajeni, toda pri merjenju uspešnosti obstajajo pomanjkljivosti

Vir: Evropsko računsko sodišče


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.