c S

Šolski okoliš

01.10.2015 Starejši otrok obiskuje šolo v občini, v kateri nima stalnega bivališča. V novem šolskem letu so starši nameravali na to šolo v prvi razred vpisati še drugega otroka. Šola jim je vpis zavrnila s pojasnilom, da bi bil njihov otrok 29. - ta pa deli razred na dva dela. Zato so otroka prijavili na drugem naslovu (tj. v šolskem okolišu), da so ga lahko vpisali v prvi razred. Ali lahko otrok nadaljuje šolanje na tej šoli, tudi če starši spremenijo naslov njegovega bivališča (tj. zunaj šolskega okoliša)?

Šolski okoliš ureja 48. člen Zakona o osnovni šoli (ZOsn). Osnovna šola je na željo staršev dolžna vpisati le otroke, ki stalno oziroma začasno prebivajo v njenem šolskem okolišu, pri otrocih, ki ne prebivajo v njenem šolskem okolišu, pa mora ta šola z vpisom soglašati (prvi odstavek 48. člena ZOsn). Ko je otrok v osnovno šolo enkrat vpisan, ohrani pravico nadaljevati šolanje na isti osnovni šoli ne glede na morebitno poznejšo spremembo stalnega ali začasnega prebivališča. Če se učenec med šolanjem preseli v šolski okoliš druge osnovne šole, ima namreč pravico dokončati šolanje na šoli, v katero je vpisan (četrti odstavek 48. člena ZOsn).

Eden od razlogov, zaradi katerih bi osnovna šola lahko odklonila soglasje za vpis otrok, ki ne prebivajo v njenem šolskem okolišu, bi bilo lahko tudi povečanje števila oddelkov v osnovni šoli. Merila za oblikovanje oddelkov v osnovni šoli določa Pravilnik o normativih in standardih za izvajanje programa osnovne šole (Pravilnik), ki se od začetka uporabe v šolskem letu 2007/08 dalje ni spreminjal, niti vanj niso posegli varčevalni ukrepi v javnem sektorju v letu 2012.

Splošno merilo za oblikovanje oddelka v osnovni šoli je 28 učencev (prvi odstavek 25. člena Pravilnika). Zato 29 vpisanih učencev praviloma že zahteva ustanovitev dodatnega oddelka, razen če ministrstvo za šolstvo na začetku šolskega leta soglaša, da se število učencev poveča za dva (prvi odstavek 39. člena Pravilnika). Dodatni oddelek pa se ne oblikuje, če se število učencev v oddelku poveča za dva učenca nad številom, določenim z normativom, med šolskim letom (drugi odstavek 39. člena Pravilnika).


*Še več člankov iz rubrike: Vprašanja & Odgovori (Pravne prakse) s področja Vzgoje, izobraževanja in športa lahko kot naročnik portala EDUS prebirate > v zbirki Publikacije.

Če niste naročnik, vas vabimo, da nam pošljete povpraševanje za naročništvo > na portal EDUS.

**V kolikor se tudi sami soočate s perečimi pravnimi vprašanj z vašega delovnega področja, vam kot naročniku revije Pravna praksa nudimo do 10 brezplačnih odgovorov letno. Aktualni odgovori s področja izobraževanja so tedensko objavljena v rubriki: Vprašanja & Odgovori, revija Pravna praksa.

>> Naročništvo na revijo Pravna praksa


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.