c S

Z izigravanjem zakonodaje do zaposlitve za določen čas v šoli

22.09.2015

Pobudnica je bila v glasbeni šoli dvajset let zaposlena za določen čas, in sicer na podlagi 109. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), zaradi neizpolnjevanja pogoja izobrazbe za učitelja kitare v glasbeni šoli. V letošnjem šolskem letu pa je niso več zaposlili, saj je glasbena šola na njeno delovno mesto zaposlila drugega delavca, ki prav tako ni izpolnjeval pogoja izobrazbe.

Pobudnica, ki se je obrnila na Varuha, je v pobudi med drugim opozorila na problem razpisnih postopkov in meril pri ocenjevanju kandidatov, ki kandidirajo na delovna mesta. Varuha je zato zanimalo, ali imajo ravnatelji pri zaposlovanju na prosta delovna mesta določene kakšne usmeritve oziroma ali obstajajo kakšne varovalke (razen uporabe pravnih sredstev s strani neizbranih kandidatov), da do zlorab ne bi prihajalo.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je navedlo, da določba 109. člena ZOFVI, ki omogoča zaposlitev za določen čas enega leta v primeru neizpolnjevanja pogojev za zasedbo delovnega mesta, ni posebnost na področju vzgoje in izobraževanja, saj ima podobno določbo tudi Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v tretjem odstavku 22. člena. Taka ureditev omogoča delodajalcem, da se hitreje odzivajo na potrebe delovnega procesa, kar je na področju vzgoje in izobraževanja še toliko pomembneje. Tako ZOFVI kot ZDR-1 določata pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da se lahko sklene pogodba o zaposlitvi tudi z neustreznim kandidatom.

Osnovni pogoj je, da je šola javno objavila prosto delovno mesto, vendar med prijavljenimi kandidati ni bilo nikogar, ki bi izpolnjeval zahtevane pogoje za zasedbo delovnega mesta ter - kar je tudi bistveno - da je zaposlitev potrebna zaradi nemotenega opravljanja dela. Če se na javno objavo prostega delovnega mesta prijavijo kandidati, ki izpolnjujejo pogoje, potem delodajalec (šola) določbe šestega odstavka 109. člena ZOFVI oziroma tretjega odstavka 22. člena ZDR-1 ne more uporabiti.

Za ravnatelja, ki kot poslovodni organ šole izvršuje pravice in obveznosti delodajalca, veljajo na področju zaposlovanja enaki predpisi oziroma usmeritve kot za vse druge delodajalce v javnem sektorju in - vsaj glede uporabe ZDR-1 - tudi v zasebnem sektorju. Pri tem ni mogoče mimo dejstva, da ZDR-1 v 24. členu določa, da ima delodajalec, ob upoštevanju zakonskih prepovedi, pravico do proste odločitve, s katerim kandidatom, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje dela, bo sklenil pogodbo o zaposlitvi. Pravica do proste izbire daje delodajalcu tudi pravico do odločitve, da z nobenim od prijavljenih kandidatov pogodbe o zaposlitvi ne bo sklenil. Načelo pogodbene svobode delodajalca, ob upoštevanju zakonskih prepovedi, velja tudi takrat, ko se delodajalec odloča, s katerim od prijavljenih kandidatov, ki ne izpolnjujejo zahtevanih pogojev za zasedbo delovnega mesta, bo izjemoma, pod pogoji iz šestega odstavka 109. člena ZOFVI oziroma tretjega odstavka 22. člena ZDR-1, sklenil pogodbo o zaposlitvi za določen čas enega leta. Tako je tudi stališče sodne prakse (na primer sodba Višjega delovnega in socialnega sodišča pod opr. št. Pdp 93/2005).

V primeru ponavljanja javnih razpisov tako dolgo, da se na koncu nihče več ne prijavi in tako lahko ravnatelj sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas z osebo, ki zahtevanih pogojev ne izpolnjuje, bi bila preučitev takega primera gotovo v pristojnosti Inšpektorata RS za delo (IRSD).

Pri Varuhu se bojijo, da se primeri, kot jih je navedla pobudnica, v praksi žal dogajajo. Zato na zadevo tudi javno opozarjajo. Vsem, ki bi se v prihodnje srečali s podobnimi težavami, pa svetujejo, naj se obrnejo na IRSD. Zakonodajalec pa naj premisli o varovalki, ki bo preprečila dvom o morebitni pristranski zaposlitvi na podlagi izigravanja zakonodaje.


*Še več s področja Vzgoje, izobraževanja in športa lahko kot naročnik portala EDUS prebirate > v zbirki Publikacije.

Če niste naročnik, vas vabimo, da nam pošljete povpraševanje za naročništvo > na portal EDUS.

**V kolikor se tudi sami soočate s perečimi pravnimi vprašanj z vašega delovnega področja, vam kot naročniku revije Pravna praksa nudimo do 10 brezplačnih odgovorov letno. Aktualni odgovori s področja izobraževanja so tedensko objavljena v rubriki: Vprašanja & Odgovori, revija Pravna praksa.

>> Naročništvo na revijo Pravna praksa


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.