c S

Prvi odstavek 20. člena ZSPJS

17.08.2015 Kako je z ohranitvijo plačnih razredov pri napredovanjih javnih uslužbencev oz. kaj določa prvi odstavek 20. člena ZSPJS ?

Na MJU pojasnjujejo, da Zakon o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS), določa v prvem odstavku 20. člena (Določitev plačnega razreda javnega uslužbenca), da javni uslužbenec ohranja dosežena napredovanja, v primeru premestitve ali sklenitve pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto v istem ali nižjem tarifnem razredu v okviru istega ali drugega delodajalca v isti plačni podskupini ali na istovrstnih oziroma sorodnih delovnih mestih v različnih plačnih podskupinah. Zakon ne določa, katera so istovrstna oziroma sorodna delovna mesta, prav tako tudi ne napotuje na podzakonski ali drug akt, ki bi opredelil kakršnekoli kriterije, na podlagi katerih bi v tej zvezi bilo možno zagotoviti enotno uporabo v praksi.

Presoja o tem je upoštevaje naloge na prejšnjem in na novem delovnem mestu v pristojnosti predstojnika v fazi določanja plače javnega uslužbenca. Je pa treba, da se v členih pogodbe o zaposlitvi, kjer je določena plača na novem delovnem mestu argumenti za prenos plačnih razredov ali za ne prenos plačnih razredov, torej utemeljitev obstoja ali neobstoja sorodnosti oziroma istovrstnosti nalog, posebej navede.

Vir: MJU


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.