c S

Teden globalnega učenja 2014

23.10.2014 Med 15. in 23. novembrom 2014 bo po Sloveniji potekal že 8. Teden globalnega učenja (TGU), ki ga bo s financiranjem MZZ koordinirala Sloga. Osrednja tema letošnjega TGU je »Prehranska varnost«, ki se osredotoča na različne globalne aspekte dostopa do hrane, odnosa do hrane in pomena kvalitete hrane.

Kaj je teden globalnega učenja?

Od leta 1999 dalje vsakoletni dogodek, ki ga pod okriljem Centra Sever-Jug organizirajo države članice Sveta Evrope. V tem tednu se v številnih evropskih državah zvrstijo številni dogodki namenjeni vprašanjem družbene izključenosti, globalne nepravičnosti in globalne solidarnosti.

Kaj so cilji tedna globalnega učenja?

Spodbuditi učence, učitelje, ravnatelje  in ostalo šolsko osebje, študente in profesorje, mladinske skupine, raziskovalne institucije, medije, občine, poslance, ministre in druge vladne predstavnike k raziskovanju in razmišljanju o globalni soodvisnosti, solidarnosti in globalnem državljanstvu. Namen tedna je opozoriti na različnosti ter neenakosti tako na lokalnem kot tudi globalnem nivoju ter spodbujati k razumevanju osrednjih idej globalnega državljanstva.

Kako lahko sodelujemo pri tednu globalnega učenja?

Tema in aktivnost se lahko navezuje na številna širša področja, kot na primer:  lokalna in globalna neenakost in nepravičnost, stereotipi, medkulturna komunikacija, globalno državljanstvo, globalna odgovornost, spoštovanje človekovih pravic, itd.

Oblike aktivnosti:

Okrogla miza, debatni maraton, gledališka predstava, igre in delavnice, predavanje, razstava, projekcija filma z diskusijo itn.

Aktivnosti lahko organizirate v šoli ali v širši lokalni skupnosti, k sodelovanju pa lahko povabite tudi katero izmed organizacij, ki že ima izdelane delavnice prav za vas!

Prijavnica za šole za sodelovanje pri Tednu Globalnega učenja 2014.

Namig za organizacijo dogodka:

Če niste čisto prepričani, kako lahko sodelujete, si oglejte aktivnosti šol preteklih let (link na poročilca in program) ali:

•si ogledate publikacije in izvedete katero od delavnic, ki jih najdete v priročnikih (npr Pri(po)ročnik za soočanje z globalnimi izzivi, Priročnik za globalno učenje…);

•uporabite katerega od priročnikov s spletne strani evropskega koordinatorja Tedna globalnega učenja Centra Sever Jug Sveta Evrope (opozarjamo, da so vsi priročniki na tej strani v angleškem jeziku);

•pišete na info@sloga-platform.org , kjer vam bodo poskušali svetovati ali pa vas bodo obrnili na katero izmed mnogih slovenskih nevladnih organizacij, ki imajo bogate izkušnje na področju globalnega učenja.

Izvedene aktivnosti...

Vir: Sloga


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.