c S

Aktualno s področja uveljavljanja pravic iz javnih sredstev

14.08.2014

Spremembe socialne zakonodaje, ki bodo začele veljati z novim šolskim letom, prinašajo poenostavitev postopkov za subvencijo šolske prehrane. Oddajanje vlog za subvencijo malice in subvencijo kosila v veliki večini primerov ni več potrebno. Centri za socialno delo bodo pri dodeljevanju socialnih transferjev upoštevali tudi bolj realni materialni položaj vlagatelja kot doslej. Z mesecem avgustom se je uskladila (zvišala) tudi denarna socialna pomoč.

Z novim šolskim letom se bodo začela uporabljati še nekatera določila novele Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki prinaša poenostavitev na področju subvencije prehrane. Pred šolskim letom 2014/2015 tako staršem v veliki večini primerov ni več  treba oddajati vlog za uveljavljanje subvencije malice in kosila, saj bodo šole upoštevale podatke iz veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji. Vlogo je treba vložiti samo v primeru, če družina nima veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji na dan 1. 9. 2014. Še vedno pa je potrebna prijava na malico oziroma kosilo v šoli.

Spremembe socialne zakonodaje s 1. 9. 2014 prinašajo tudi upoštevanje bolj realnega materialnega položaj vlagatelja pri dodeljevanju pravic. Če bo družinski član npr. začel prejemati denarno nadomestilo, se upokojil, itd.,bo lahko oddal novo vlogo in bo center  za socialno delo izdal novo odločbo na podlagi dejanske spremembe dohodka.

V dohodek družine se po novem ne bo več všteval celotni otroški dodatek. Ugodnejši je tudi način upoštevanja dohodka od študentskega dela za socialno najbolj ogrožene družine (prejemnike denarne socialne pomoči).  Pri njih se pri ugotavljanju dohodka za pravice na letni ravni (otroški dodatek, državna štipendija, plačilo vrtca) študentsko delo ne bo upoštevalo kot dohodek, pač pa le njihovi tekoči (periodični) dohodki.  

Od avgusta dalje je višji (usklajen) osnovni znesek denarne socialne pomoči, kar vpliva tudi na posebno obliko izredne denarne socialne pomoči po smrti družinskega člana (posmrtnina) in na posebno obliko izredne denarne socialne pomoči kot pomoč pri kritju stroškov pogreba (pogrebnina). Denarna socialna pomoč tako znaša 269,20 evrov (prej 265,22); prav toliko znaša tudi posmrtnina; pogrebnina pa 538,40 evrov (prej 530,44). 

Novela zakona s 1. 9. 2014 širi tudi krog upravičencev do denarne socialne pomoči, s tem, da se zvišuje znesek premoženja, ki se ne upošteva za pridobitev denarne socialne pomoči.

Zvišuje se dodatek za otroka v enostarševski družini. Znesek v mesecu avgustu znaša 26,92 evrov, z mesecem septembrom pa bo ta znesek znašal 53,84 evrov. Zvišuje se  denarna socialna pomoč za drugo odraslo osebo (tem se je socialni položaj po uvedbi nove socialne zakonodaje namreč najbolj poslabšal), in sicer iz 134,60 na 161,52 evrov

Dijaki in študenti naj bodo v teh dneh pozorni na pravočasno oddajo vlog za štipendije.

Dijaki in študenti naj bodo pred začetkom šolskega/študijskega leta pozorni na roke za uveljavljanje štipendij. Rok za oddajo vlog za dodelitev Zoisovih štipendij in za nadaljnje prejemanje je za dijake 5. 9. 2014 in za študente 8. 10. 2014. Vloge se oddajo na Sklad za razvoj kadrov in štipendije.

Roka za državno štipendijo ni več, zato se vloga lahko vloži tudi med šolskim/študijskim letom. Da pa bodo dijaki upravičeni do državne štipendije s 1. septembrom, naj vlogo za dodelitev državne štipendije vložijo v mesecu avgustu. Študenti naj vlogo za dodelitev državne štipendije vložijo v mesecu septembru, da bodo ob izpolnjevanju pogojev upravičeni do državne štipendije s 1. oktobrom. Vlogo za državno štipendijo je potrebno oddati na krajevno pristojni center za socialno delo. 

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.