c S

S stavkovnim dogovorom iz leta 2013 opredeljeno 1-odstotno zniževanje števila zaposlenih na ravni celotnega sistema, ne v posameznem zavodu

19.06.2014 V minulem obdobju so na slovenskih šolah povzročili precej nemira in skrbi sklepi o obsegu financiranja dejavnosti osnovnih šol v letu 2014, s katerimi je šolsko ministrstvo sporočilo, koliko sredstev jim bo nakazalo. Teh sredstev naj bi bilo po sporočilih s šol znatno manj od pričakovanih in načrtovanih.

SVIZ je zato na novinarski konferenci, ki je potekala na sedežu sindikata 12. junija letos, od šolskega ministrstva javno zahteval revizijo sklepov o financiranju, ob upoštevanju vseh zakonskih obveznosti, standardov, normativov in dogovorov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je dan pozneje v izjavi za javnost zagotovilo, da so bojazni ravnateljev in zaposlenih odveč in da je na ministrstvu denarja za pokritje dejavnosti v osnovnih šolah dovolj. Šole morajo do 24. junija na podlagi navodil pripraviti finančne, kadrovske in vsebinske načrte, ministrstvo pa jih bo pregledalo. Če predvidena sredstva šoli ne zadostujejo, bo ministrstvo spremenilo sklep o višini financiranja, torej naj bi šole, ki bodo potrebovale več denarja, tega tudi prejele. Sindikalne zaupnice in zaupnike v osnovnem šolstvu prosimo, da s pojasnilom resornega ministrstva seznanite ravnateljice in ravnatelje ter jih ponovno spomnite, naj pri načrtovanju in organizaciji dela upoštevajo, da je v skladu s stavkovnim dogovorom iz leta 2013 med sindikati javnega sektorja in Vlado RS v šolstvu predvideno zmanjševanje števila zaposlenih za en odstotek na leto na ravni celotnega sistema in nikakor ne na ravni vsakega zavoda posebej.

Vir: SVIZ


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.