c S

Šolski okoliš

30.07.2013 Starejši otrok obiskuje šolo v občini, v kateri nima stalnega bivališča. V šolskem letu 2012/13 pa so starši nameravali na to šolo v prvi razred vpisati še drugega otroka. Šola jim je vpis zavrnila s pojasnilom, da bi bil njihov otrok 29. - ta pa deli razred na dva dela. Zato so otroka prijavili na drugem naslovu (tj. v šolskem okolišu), da so ga lahko vpisali v prvi razred.

Ali lahko otrok nadaljuje šolanje na tej šoli, tudi če starši spremenijo naslov njegovega bivališča (tj. zunaj šolskega okoliša)?

Šolski okoliš ureja 48. člen Zakona o osnovni šoli (ZOsn). Osnovna šola je na željo staršev dolžna vpisati le otroke, ki stalno oziroma začasno prebivajo v njenem šolskem okolišu, pri otrocih, ki ne prebivajo v njenem šolskem okolišu, pa mora ta šola z vpisom soglašati (prvi odstavek 48. člena ZOsn). Ko je otrok v osnovno šolo enkrat vpisan, ohrani pravico nadaljevati šolanje na isti osnovni šoli ne glede na morebitno poznejšo spremembo stalnega ali začasnega prebivališča. Če se učenec med šolanjem preseli v šolski okoliš druge osnovne šole, ima namreč pravico dokončati šolanje na šoli, v katero je vpisan (četrti odstavek 48. člena ZOsn).

Več v članku >>Šolski okoliš


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.